Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

13 Aprilie 2017
Vizualizari: 1078
Comentează add

Creştinii sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care-şi amintesc de Cina cea de Taină şi de arestarea şi judecarea lui Iisus Hristos de către autorităţile religioase evreieşti.

Credincioşii vor participa joi seară la Denia celor 12 Evanghelii

remus-radulescu

 Foto: pixabay.com.

Creştinii sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care-şi amintesc de Cina cea de Taină şi de arestarea şi judecarea lui Iisus Hristos de către autorităţile religioase evreieşti.

Joia Mare este ziua în care Iisus Hristos a luat ultima cină cu cei 12 ucenici. În cadrul acestei mese, El a instituit Sfânta Liturghie, ritualul care oferă creştinului posibilitatea să se împărtăşească cu trupul şi sângele Domnului.

Tot în această zi, Iisus a dat o lecţie de smerenie ucenicilor săi, spălându-le picioarele. După exemplul său, în unele biserici, după Liturghie, preotii fac ritualul spălării picioarelor a 12 credincioşi.

După Cina cea de taină, Domnul s-a retras în grădina Ghetsimani ca să se roage. Acolo a fost arestat în urma trădării lui Iuda. A fost judecat în faţa arhiereilor evrei şi condamnat la moarte pentru blasfemie. 

Pedeapsa capitală, însă,  n-o putea executa decât autoritatea romană care guverna atunci în Israel. De aceea Iisus a fost dus în faţa guvernatorului Pontiu Pilat, iar mulţimea cerea răstignirea Lui. 

Credincioşii vor participa în această seară la Denia celor 12 Evanghelii, în care vor auzi 12 texte biblice care relatează despre ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire. 

În credinţa populară, gospodinele încep de astăzi să pregătească masa de Paşti: se vopsesc ouăle şi se prepară pasca şi cozonacii. 

Un fragment din Denia celor 12 Evanghelii va fi transmis în direct la Radio România Actualităţi, începând cu ora ora 18 şi 20 minute.


Etichete Paşticozonaciouă vopsiteDenieJoia MareslujbăprohodLiturghieGhetsimaniIudaapostoli

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live