Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

23 Iulie 2018
Vizualizari: 2179
Comentează add

Astăzi Ministerul Economiei a devenit acţionar majoritar la Şantierul Naval de la Mangalia.

Corvetele multirol ar putea să fie construite la Şantierul Naval Mangalia Corvetele multirol ar putea să fie construite la Şantierul Naval Mangalia - Conține video

radu-dobritoiu

Ministerul Economiei a devenit astăzi acţionar majoritar la Şantierul Naval de la Mangalia, iar grupul olandez Damen va fi partener, deţinând controlul operaţional al şantierului. Guvernul României deţine de astăzi pachetul majoritar de acţiuni (51%).

Reporter RRA Sorin Cealera - Statul român a devenit pentru prima dată acţionar majoritar la un obiectiv privatizat, urmând să deţină 51% din acţiuni, prin societatea Şantierul Naval 2 Mai Mangalia S.A. Grupul olandez Damen Shipyards a finalizat cu succes preluarea afacerii de la Daewoo şi deţine 49% din acţiuni, după ce a cedat 2% statului român. Momentul a fost marcat printr-o scurtă ceremonie festivă de inaugurare a şantierului care poartă de astăzi numele Damen Shipyards Mangalia. Noul manager, Chris Groninger, consideră că urmează o perioadă dificilă, având în vedere starea actuală a şantierului, dar se bazează pe suportul total al Guvernului, pe experienţa angajaţilor şi pe comunitatea locală. Restabilirea siguranţei financiare, stabilizarea forţei de muncă şi găsirea celor mai bune soluţii pentru a creşte activitatea şantierului sunt principalele obiective ale companiei.

Ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă, s-a declarat optimist în privinţa revitalizării acestui obiectiv strategic de către partenerul olandez, având în vedere experienţa acestuia în domeniu. Damen Shipyards Group deţine şi operează din 1999 Şantierul Naval Galaţi. Cu o suprafaţă de un milion de metri pătraţi, Şantierul Naval Mangalia a devenit cel mai mare dintre cele 32 de Şantiere deţinute în întreaga lume de grupul olandez, care raportează o cifră de afaceri anuală de 2,1 miliarde euro. Damen are 9.000 de angajaţi şi a construit din 1969 până acum 6.000 de nave, de la vase de pasageri, la containere, cargo, tancuri petroliere şi vase de război.

Redactorul RRA Radu Dobriţoiu reaminteşte că, în februarie 2018, ministrul apărării naţionale Mihai Fifor a declarat pentru Radio România Constanţa că în viitor corvetele multirol pentru Marina Militară ar urma să fie construite în Şantierul Naval Mangalia. El a precizat că guvernul a decis ca statul să încerce să cumpere de la compania Daewoo pachetul majoritar de acţiuni la acest şantier.


Mihai Fifor a ţinut să-i asigure pe angajaţi că nimeni nu va fi dat afară şi că statul va căuta şi un partener strategic pentru ca la Mangalia să fie construite şi nave comerciale foarte mari.

Un alt partener pentru construirea corvetelor militare multirol în România ar putea fi Şantierul Naval Constanţa. În aprilie 2018, directorul general al Şantierului Naval Constanţa (ŞNC), Radu Rusen, şi vicepreşedintele pentru dezvoltare internaţională al consorţiului francez Naval Group, Pascal Le Roy, au semnat, la Constanţa, parteneriatul strategic vizând susţinerea unei oferte tehnico-economice şi financiare pentru construcţia corvetelor multirol pentru Forţele Navale Române.

Într-o declaraţie acordată redactorului RRA Radu Dobriţoiu, ministrul apărării naţionale Mihai Fifor a precizat că MApN doreşte construirea corvetelor multirol pe un şantier naval din România, prin transfer de tehnologie militară. Contractul pentru aceste corvete se află în prezent în procedura de achiziţie după ce Parlamentul României a aprobat planul de înzestrare. Tototdată achiziţia corvetelor multirol ar urma să includă un contract off-set ce ar trebui să cuprinda modernizarea celor două fregate T22: Regele Ferdinand şi Regina Maria.
 


Etichete Corvete MultirolSantier Naval MangaliaMihai Fifor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live