Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

9 Septembrie 2014
Vizualizari: 917
Comentează add

Democraţia şi securitatea regională sunt periclitate de corupţie, a afirmat afirmat adjunctul secretarului de stat american, Hoyt Yee.

Corupţia, "o problemă serioasă în Europa de Est şi în Balcani"

alexandra-cristea

Adjunctul secretarului de stat american, Hoyt Yee. Foto: mae.ro

Corupţia rămâne o problemă serioasă în Europa de Est şi în Balcani, deşi s-au făcut progrese în ultimii 25 de ani, a afirmat adjunctul secretarului de stat american, Hoyt Yee.

La o conferinţă organizată la Bucureşti pe tema bunei guvernanţe şi a luptei împotriva corupţiei, de Institutul Aspen România, responsabilul american a mai spus că sunt periclitate de corupţie chiar democraţia şi securitatea regională.

El a precizat că este absolut necesar şi urgent ca toţi actorii politici şi sociali să lupte împotriva acestui fenomen.

Adjunctul secretarului de stat al Statelor Unite a dat ca exemplu România, unde instituţiile judiciare, dar şi celelalte părţi implicate au o contribuţie esenţială, iar eforturile făcute până acum au fost remarcabile.

Corupţia poate să reapară

Directorul Institutului Aspen în România, Mircea Geoană, arăta că la 25 de ani de la căderea comunismului ţările din regiune se află în faţa unei provocări care reprezintă un risc de securitate în ţările din estul Europei.

"Avem cu toţii obligaţia de a da cetăţenilor noştri o viaţă mai prosperă, mai decentă. Şi dacă vrem într-adevăr să facem saltul de la economie emergentă la economie dezvoltată, de la democraţie în curs de consolidare la democraţie matură, trebuie să înţelegem că lupta împotriva corupţiei trebuie să devină pentru noi toţi un front comun, o obligaţie şi o necesitate", a declarat Mircea Geoană.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi sublinia în acelaşi context că există pericolul ca fenomenul corupţiei să reapară, atunci când factorii favorizanţi nu sunt eliminaţi.

Ea a mai pledat pentru o revizuire a legii retenţiei de date, care este necesară, în opinia sa, în continuarea luptei anticorupţie.

"Cred că este un moment în care toate instituţiile trebuei să se aşeze la aceeaşi masă, iar proiectul legislativ care va fi elaborat să îndeplineaască exigenţele şi cerinţele Curţii Europene de Justiţie", a declarat Laura Codruţa Kövesi.


Etichete corupţieEuropa de EstBalcaniHoyt YeeInstitul Aspen Româniademocraţiesecuritate regională

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live