Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap

Comisia Europeană a publicat primul raport privind modul în care Uniunea pune în aplicare Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 06 Iunie 2014, 10:41

În Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 80 de milioane de persoane cu handicap, iar una din şase are un handicap care variază de la uşor la sever.

Peste o treime din persoanele cu vârsta de peste 75 de ani au astfel de probleme care le impun anumite restricţii.

Potrivit ultimelor sondaje, aproape jumătate dintre europeni consideră că discriminarea pe motive de handicap este larg răspândită, în timp ce ce 28% dintre cei suferinzi spun că au experimentat o astfel de discriminare.

Convenţia ONU este primul instrument internaţional cu putere juridică obligatorie privind stabilirea de standarde minime pentru o serie de drepturi civile, politice, sociale, economice şi culturale pentru persoanele cu handicap din întreaga lume.

Audio: Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.

Documentul este totodată prima convenţie cuprinzătoare privind drepturile omului la care UE a devenit parte.

Publicarea raportului coincide cu lansarea, de către Comisia Europeană, a celei de-a 5-a ediţii a competiţiei 'Acces City Award' - un premiu anual care recunoaşte eforturile depuse de oraşe pentru a ajuta persoanele cu handicap să aibă acces la zonele publice, locuinţe, transport sau la mijloacele de comunicare.

Într-o declaraţie publicată la Bruxelles, comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, a precizat că “Uniunea Europeană este pe deplin angajată pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în toate domeniile vieţii, cu toate mijloacele disponibile. Raportul emis astăzi referitor la punerea în aplicare a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi este o dovadă a acestui angajament” – a mai spus comisarul european.

Toate cele 28 de state membre au semnat Convenţia și 25 dintre acestea au ratificat-o, în timp ce restul de trei (Finlanda, Irlanda și Țările de Jos) fac progrese în procesul de ratificare.

Statele membre ale Uniunii care au ratificat Convenţia trebuie să informeze periodic Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu handicap cu privire la măsurile luate pentru punerea în aplicare a Convenţiei.