Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud

19 Martie 2015
Vizualizari: 1264
Comentează add

Medicii bistriţeni spun că eliminarea numărului minim de pacienţi pe care trebuie să-l aibă un cabinet va duce la migrarea spre oraşe şi va genera o scădere a calităţii serviciilor

Controverse privind noul contract-cadru dintre CNAS şi medicii de familie

cristiana-sabau-bistrita-nasaud

Foto: Arhivă.

Discuţiile privind noul contract-cadru pe care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate îl va încheia cu furnizorii de servicii sunt departe de a se fi încheiat.

După numeroasele semnale de alarmă trase de organizaţiile medicilor de la nivel naţional, în dezbatere intervin şi doctorii din teritoriu.

Medicii bistriţeni spun că eliminarea numărului minim de pacienţi pe care trebuie să-l aibă un cabinet va duce la migrarea spre oraşe a celor care fac acum naveta la ţară şi va genera implicit o scădere a calităţii serviciilor.

În Bistriţa Năsăud sunt cinci comune fără medici, iar numărul lor ar putea creşte dacă statul va aloca mai mulţi bani pentru servicii şi mai puţini pentru fiecare pacient înscris.

"În cazul în care contractul va fi finalizat cu 20% per /.../ şi 80% pe servicii este clar că majoritate a medicilor din rural vor migra la oraş, condiţiile sunt mai bune. Vor rămâne la ţară chiar numai care s-or fixat, au acolo casă", a spus preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie, dr. Niculai Dumitru.

De cealaltă parte, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Camelia Ilişuan spune că migraţia medicilor dinspre sate spre oraş ar putea fi oprit.

"Din partea Casei, de exemplu, noi am putea repartiza fondurile pentru medicină primară pe zone, să deschidem mai multe etape de contractare", a spus Camelia Ilişuan.

Doctorul Niculai Dumitru o contrazice.

"Nu există nicio pârghie. Exista un spor de rural destul de acceptabil. Acum că numai este spor de rural şi poţi să-ţi faci listă cu câţiva zeci de pacienţi şi-a făcut listă, va face o inflaţie teribilă de servicii şi va supravieţui", a spus Niculai Dumitru.

Noul contract-cadru ar urma să intre în vigoare luna viitoare.

Medicii refuză însă să-l semneze şi ameninţă cu proteste dacă nu le vor fi respectate doleanţele. 


Etichete Bistriţa-NăsăudmediciCNASfamiliepacienţicontract cadrusănătatemedicinăsateliberalizareservicii medicalepacienţimigraţieurbanrural

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live