Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Lenţa

16 Februarie 2012
Vizualizari: 1673
Comentează add

Noul ministru al economei, Lucian Bode, cere verificarea contractelor preferenţiale din energie şi nu este exclus să le anuleze. Până miecuri, ministerul justiţiei ar trebui să facă lumină în chestiunea contractelor din energie.

Contractele din energie "ar putea fi anulate"

catalin-lenta

Ministru economei, Lucian Bode. Foto: Arhivă Agerpres.

În ultimele zile exportul de energie a fost subiect de discuţie în contextul consumului mare pe timp de iarnă şi a capacităţii Romaniei de a-şi asigura necesarul pentru proprii cetăţeni.

Guvernul a avizat o hotărâre care permite companiei Transelectrica, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrarile de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

În acest context vin din ce în ce mai multe întrebări legate de rentabilitatea contractelor din energie pentru statul român şi de posibilitatea schimbării acestora dacă se dovedesc a fi păguboase.

Statul nu pare a fi câştigător deocamdată în încercarea impusă de altfel de FMI, de a schimba contractele din domeniul energiei electrice. Firmele din domeniu, care au contracte bilaterale cu Hidroelectrica pentru vânzarea energiei, au refuzat renegocierea.

După trecerea termenului limită, adică 15 februarie, chiar noul ministru al economiei, Lucian Bode, a recunoscut lipsa oricărui progres.

Conform declaraţiilor ministrului, cele mai multe firme ar fi fost de acord cu reducerea duratei contractelor şi a cantităţilor de energie tranzacţionate, dar în nici un caz nu accepta o a treia condiţie, şi anume să plătească mai mult pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica.

Lămuriri de la ministerul justiţiei

Aşa că acum autorităţile aşteaptă lămuriri de la ministerul justiţiei, căruia i-au fost trimise toate contractele spre analiză şi găsirea unei căi de anulare, dacă situaţia rămâne blocată.

Secretarul de stat în ministerul economiei, Borbély Károly, prezent astăzi la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de la România Actualităţi a spus că guvernul mai are răbdare doar până la 23 februarie.

Borbély Károly a declarat că "aceste contracte despre care se vorbeşte în ultimele zile, trebuie să ştiţi foarte clar că guvernul doreşte să anuleze toate contractele care au fost făcute în perioada trecută, vestitele contracte cu "băieţii destepţi".

Guvernul Ungureanu, în momentul când a fost învestit, aceste contracte erau în plin proces de negociere între organismele statului şi respectivele companii".

Mai mult, secretarul de stat a spus că "nu a dus la rezultatele scontate această negociere şi aici s-au avut în vedere câteva elemente importante, în primul rând reducerea duratei acestor contracte, reducerea cantităţilor de energie din aceste contracte şi nu în ultimul rând creşterea preţului la aceste contracte".

"Autorităţile sunt de vină"

Prezent la aceeaşi dezbatere la Radio România, directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, susţinea că de vină pentru pierderile provocate bugetului sunt, în primul rând, autorităţile care au fost de acord, de-a lungul timpului, cu încheierea de contracte favorabile doar firmelor care intermediază în piaţa energiei.

Problema, spune Alexandru Cumpănaşu, e lipsa de reacţie a instituţiilor care ar fi putut face câte ceva la un moment dat sau altul.

În opinia lui Alexandru Cumpănaşu "nu numai Autoritatea de Reglementare şi de Monitorizare trebuia să se sesiseze. Aici eu cred că vorbim şi de vicii de legalitate. Nu înseamnă că dacă există un contract încheiat, el este şi legal".

Contractele de care acum discută toată lumea au fost încheiate de Hidroelectrica din anii 2000 încoace, iar o bună parte dintre acestea -cam jumătate -, au fost prelungite până în 2018.

Între timp, în toamna anului trecut guvernul Emil Boc se angaja în faţa delegaţiei FMI să trimită în scurt timp firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale cu Hidroelectrica pentru care tranzacţiile nu fuseseră încheiate prin intermediul bursei de energie.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spunea atunci că acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite firme ar trebui să înceteze imediat.

Şi tot Jeffrey Franks declara că aceste înţelegeri confidenţiale ar provoca numai la Hidroelectrica pierderi estimate la 175 sau chiar 275 de milioane euro şi asta în fiecare an.


Etichete energiecontracteLucian Bode

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live