Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Cealera, Constanța

25 Februarie 2020
Vizualizari: 722
Comentează add

Containere cu deşeuri periculoase, în Portul Constanţa Sud-Agigea

sorin-cealera-constanta

Portul Constanta. Foto: Arhiva.

Autorităţile verifică situaţia celor 16 containere cu deşeuri inutilizabile, descoperite în urmă cu câteva zile, în Portul Constanţa Sud-Agigea. Procurorul de caz, Teodor Niţă, a declarat că o mare cantitate din aceste deşeuri ar fi ajuns ilegal în gropile de gunoi din ţară.

Cazul însă nu este singular. Alte aproximativ 50 de containere cu deşeuri au intrat în România pe aceeaşi filieră. Detalii aflăm de la corespondentul RRA Sorin Cealera:

Reporter: Polițiștii de frontieră au descoperit joi în portul Constanța Sud-Agigea 16 containere cu deșeuri descărcate de pe o navă sub pavilion Olanda, sosită din Marea Britanie. Containerele aparțineau unei firme din București și au fost declarate la autoritatea vamală ca produse de uz casnic second-hand. Teodor Niță, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța spune că deșeurile erau tratate chimic cu substanțe toxice.

Teodor Niţă: Au desfăcut niște pungi, a început să curgă levigat, urât mirositor. Automat ai bănuieli, ce se întâmplă. Au găsit documente, e caz concret, era permetrin. Permetrinul e insecticid și erau bidoane de lapte pentru copii. Să dai la un copil lapte într-un bidon care a fost ţinut 22 de ore în permetrin, dacă nici asta nu e otrăvire, ce mai este?! Verificăm. Din tot containerul, 5%, 7%, 10%, 20% să spunem că putea fi folosit în condițiile astea, iar restul hop în gropile noastre de gunoi, ca deșeu. Păi ăsta ce e? Nu este export ilegal de deșeuri? Situația aceasta este doar un mic grăunte de nisip, așa cum am mai spus, într-un deșert. Temerea mea este că dacă nu se iau măsuri foarte rapid, România va deveni o groapă de gunoi. Vom verifica toate aspectele. Da, într-adevăr, au venit foarte multe containere.

Reporter: În România prețurile la depozitarea deșeurilor sunt de 10 ori mai mici decât în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, iar legislația deocamdată permisivă. Din Marea Britanie până la ieșirea din Uniunea Europeană au mai sosit aproximativ 50 de containere suspecte.
 


Etichete deşeuri periculoasePortul Constanţa Sud-Agigea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live