Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 29 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Mai 2016
Vizualizari: 3309
Comentează add

Apel matinal - Invitat: directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

"Cont demonstrativ de valori mobiliare", la Bursa de Valori București

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Inima Bucureştiului devine pentru două zile, astăzi şi mâine, punctul central unde cei interesaţi pot afla totul despre economisire şi investiţii, administrarea banilor, piaţa de capital şi un spectru larg de servicii financiare, disponibile celor care vor să investească în viitorul lor.

Este vorba despre evenimentul "Banii Tăi Expo 2016", a doua ediţie a expoziţiei financiare, organizat de Bursa de Valori Bucureşti împreună cu societăţile de brokeraj şi companiile listate la bursă, fondurile de investiţii, fondurile de pensii şi companiile de asigurări de viaţă. Iulian Olescu a discutat pentru "Apel matinal" despre acest eveniment cu directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski.

Reporter: "Banii Tăi Expo" a ajuns la ediţia a doua. Va aduce noutăţi importante sau se va axa pe aceleaşi elemente principale ca prima ediţie?

Ludwik Sobolewski: Prima ediţie a expoziţiei a fost un succes. A fost cel dintâi astfel de eveniment financiar şi, de obicei, începuturile sunt mai dificile, dar de această dată pentru noi a fost o experienţă destul de bună, aşa încât anul acesta vom păstra mai mult sau mai puţin acelaşi format. Vom avea standuri cu reprezentanţi ai unor instituţii financiare, care vor fi mai mult decât dornici şi pregătiţi să se adreseze oamenilor obişnuiţi, care vor vizita expoziţia în legătură cu ce pot face aceştia din urmă în mod rezonabil cu economiile lor.

Acesta ar fi un prim element al proiectului. Al doilea element este acela de a oferi oamenilor oportunitatea să facă ceva practic, aşa că cei care au deţineri de acţiuni româneşti, dar nu ştiu câte acţiuni au, aceasta fiind faimoasa moştenire a programului de privatizare în masă din trecut, vor avea posibilitatea să solicite certificate, care le atestă aceste deţineri, deoarece colegii noştri de la depozitarul central vor fi prezenţi în cadrul expoziţiei cu toate echipamentele necesare. Ei vor fi astfel în  măsură să elibereze aceste certificate şi cred că vor fi şi mai mulţi oameni interesaţi de această facilitate decât anul trecut. Odată ce vor avea certificatele, oamenii vor putea contacta pe loc un broker, care va putea să le spună care sunt paşii următori, adică deschiderea unui cont de valori mobiliare pentru a păstra sau a vinde acţiunile deţinute. Vom avea, de asemenea, un număr de seminarii şi grupuri de lucru în cadrul expoziţiei.

Reporter: Revenind la scopul principal al evenimentului, anume acela de educaţie financiară şi de promovare a pieţei de capital, multă lume din mediul financiar se plânge de nivelul scăzut al educaţiei financiare în rândul românilor obişnuiţi. Cum credeţi că veţi reuşi să contribuiţi la îmbunătăţirea acestui indicator prin intermediul expoziţiei care începe astăzi?

Ludwik Sobolewski: Da, din păcate, în conformitate cu studiile şi sondajele pe acest domeniu, România se clasează pe unul dintre ultimele locuri în Europa în privinţa educaţiei financiare, mai precis, când este vorba de cultura valorilor mobiliare, pentru că educaţia financiară este un termen mult mai vast, iar când vorbim de instrumentele financiare ale pieţei de capital, e vorba de ceva mult mai specific.

Abordarea noastră pentru a îmbunătăţi nivelul de cultură financiară este să prezentăm oamenilor, bineînţeles, elementele de bază pentru ca ei să înceapă să le înţeleagă, dar este la fel de important să le oferim unelte, care să îi ajute să înveţe experimentând. Deci unul dintre elementele noi ale acestei ediţii a expoziţiei va fi un cont demonstrativ de valori mobiliare, produs de specialiştii BVB. Este un fel de aplicaţie, care va permite celor care nu au nicio idee despre cum funcţionează un cont de valori mobiliare, să o folosească pentru a se înregistra şi a simula derularea unor tranzacţii, ca un fel de primă familiarizare cu ceea ce înseamnă să deţii un astfel de cont. Am decis să realizăm acest cont demonstrativ, deoarece în toate activităţile noastre, ce vizau creşterea gradului de conştientizare a românilor asupra produselor pieţei de capital, mi se spunea deseori că dacă ar exista un instrument, care să ne permită să ne înregistrăm, să alegem anumite acţiuni, să plasăm ordine, să facem practic un fel de tranzacţii artificiale pentru a vedea cum funcţionează sistemul, totul ar fi mult mai uşor de înţeles.

Un alt punct foarte important pe agenda ediţiei din acest an a evenimentului "Banii Tăi Expo" va fi anunţarea şi prezentarea concursului intitulat "Condus de randament", pe care intenţionăm să îl lansăm în luna iulie, un concurs pentru investitorii la bursă, care vor participa prin intermediul tranzacţiilor efectuate pe piaţă şi se vor întrece pentru obţinerea celui mai bun randament şi pentru a câştiga un premiu constând într-un automobil Dacia Duster, maşina urmând a fi expusă pe parcursul celor două zile ale expoziţiei. Sperăm ca această competiţie să atragă şi noi clienţi pe piaţa de capital.

Reporter: Aţi vorbit de organizarea unor seminarii. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie din timp sau pot, pur şi simplu, să se prezinte la orele specificate în programul expoziţiei?

Ludwik Sobolewski: Avem un fel de proces de înregistrare, dar este mai mult pentru a ne face noi o idee despre numărul de persoane interesate să participe la fiecare dintre manifestările din program, însă orice persoană care doreşte să intre, să asculte, să pună întrebări sau să participe în orice alt mod, este binevenită.


Etichete directorul general al BVBLudwik Sobolewskieducatie financiaraapel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live