Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

4 Iulie 2014
Vizualizari: 1095
Comentează add

Comisia Europeană a lansat în acest sfârşit de săptămână o consultare publică în domeniul ştiinţei.

Consultare publică în domeniul ştiinţei Consultare publică în domeniul ştiinţei - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Science 2.0 este consultarea publică prin care Comisia îşi propune să implice cât mai mult posibil în cercetare, prin mijloacele moderne actuale, cetăţenii Uniunii.

Este vorba de un mod de cercetare şi de inovare mai deschis, bazat pe date şi axat pe cetăţeni, după cum precizează executivul comunitar într-un comunicat.

Oamenii de ştiinţă vor folosi Internetul pentru a primi date de la cei care vor să contribuie la cercetări.

Audio: Consultare publică în domeniul ştiinţei.

Aceştia vor spune de pildă dacă s-au îmbolnăvit de gripă, iar pe baza răspunsurilor lor se vor putea face monitorizări ale focarelor sau previziuni referitoare la alte epidemii.

Comisia mai precizează că şi abordarea va fi diferită, în sensul în care cercetările vor fi partajate pe Internet, încă de la începutul lor.

Comunicarea în mediul academic va fi în timp real, ceea ce va permite ajustări şi modificări din timp, în funcţie de context. De remarcat este şi faptul că, potrivit statisticilor, producţia de date ştiinţifice creşte cu 30% în fiecare an.

Vicepreşedintele Comisei, responsabilă cu Agenda Digitală, Neelie Kroes, a admis că tendinţa de deschidere şi digitalizare a activităţii ştiinţifice este graduală însă, a adăugat ea, este şi de neoprit.

Totodată, Neelie Kroes a precizat că va sprijini necondiţionat comunităţile ştiinţifice şi academice, chiar dacă dorinţa de schimbare nu vine din partea politicienilor.

Comisia Europeană mai punctează faptul că unele aspecte legate de Science 2.0 au fost deja introduse în politicile comunitare şi dă exemplu accesul gratuit, obligatoriu, la publicaţiile pentru cercetarea făcută în cadrul programului Orizont 2020.

Acesta este văzut drept cel mai important program de cercetare şi inovare al Uniunii.

În următorii doi ani vor fi investiţi în jur de 15 miliarde de euro, în special în iniţiativele care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă şi la combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Consultarea publică lansată în acest sfârşit de săptămână are termen limită de primire a răspunsurilor data de 30 septembrie.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea EuropeanăScience 2.0inovareinternetmonitorizăridate științificeNeelie KroesAgenda DigitalăOrizont 2020

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live