Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

22 Iunie 2017
Vizualizari: 1693
Comentează add

Consiliul European, care începe astăzi la Bruxelles, are pe agendă contraterorismul, securitatea şi apărarea, graniţele externe, migraţia ilegală şi dezvoltarea economică.

Consiliu European despre terorism si migraţie

carmen-gavrila

 Foto: Arhivă.

Consiliul European, care începe astăzi la Bruxelles, are pe agendă contraterorismul, securitatea şi apărarea, graniţele externe, migraţia ilegală şi dezvoltarea economică.

La lucrări participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Prima sesiune de lucru se va concentra pe chestiuni de securitate şi apărare.

Agenda Consiliului

Liderii europeni vor discuta despre contraterorism şi cum poate fi combătută cel mai eficient radicalizarea. De altfel, Consiliul urmează să susţină întărirea cooperării în ce priveşte securitatea externă şi apărarea. La cina de lucru, vor fi în discuţie chestiuni de politică externă în contextul recentelor întâlniri şi reuniuni cu SUA şi Turcia. Cel mai probabil şi preşedinele Iohannis va prezenta concluziile vizitei sale în Statele Unite, relevante pentru relaţia cu Uniunea. Aşa cum a reieşit din ultimele mesaje, Consiliul îşi va reafirma susţinerea pentru Acordul de la Paris privind schimbările climatice, chiar dacă preşedintele Trump a retras Statele Unite din această înţelegere.

Brexit în discuţie

Pe agendă se află şi o evaluare a stadiului de aplicare a acordurilor de la Minsk. În condiţiile în care, săptămâna aceasta au început negocierile efective dintre Uniune şi Marea Britanie privind Brexit, premierul Teresa May îi va informa pe liderii europeni despre intenţiile sale în această chestiune după care cei 27 vor avea o sesiune de lucru pe marginea articolului 50 şi urmează să aprobe procedurile de relocare în alte state membre a celor 2 agentii europene care au acum sediul în Marea Britanie. România urmăreşte să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Semestrul european

Vineri, la Consiliu, în discuţie vor fi economia şi comerţul iar preşedintele Băncii Centrale Europene va prezenta un raport privind situaţia economică iar liderii europeni vor finaliza semestrul european. După aceea, sefii de state şi de guvern vor evalua măsurile privind migraţia.

În scrisoarea de invitaţie la Consiliu pentru liderii europeni, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a remarcat că reuniunea are loc într-un context nou. Donald Tusk a explicat că reuniunea de astăzi şi vineri are loc într-o atmosferă mai optimistă, după ce forţele populiste au tot înregistrat înfrângeri electorale iar sentimentele eurosceptice au început să scadă şi Uniunea pare să fie din nou văzută ca o soluţie şi nu ca o problemă.

Avertismentele lui Tusk

Donald Tusk a avertizat însă că liderii europeni trebuie să demonstreze cetăţenilor că sunt capabili să recapete controlul asupra uno evoluţii care sperie, ca de exemplu în ce priveşte ameninţările la adresa securităţii, migraţia ilegală şi globalizarea necontrolată. Tusk a precizat că la acest Consiliu îşi doreşte progrese în politicile de răspuns în aceste 3 domenii.

Terorism online

În ce priveşte terorismul, Tusk a atras atenţia că e momentul pentru o îmbunătăţire a cooperării cu industria online care trebuie încurajată să dezvolte instrumente care să detecteze automat şi să elimine conţinutul care îndeamnă la terorism şi violenţă. Evident că discuţia aici se anunţă dificilă de vreme ce în mai multe rânduri diversele companii din industria online au invocat libertatea de exprimare şi dificultatea de a deosebi o opinie mai dură de o invitaţie la atac.

Viteză corectă în apărare

Preşedintele Tusk doreşte şi un acord al liderilor europeni pentru lansarea aşa numitei Cooperări Structurate Permanente în domeniul apărării. Asta înseamnă dezvoltare de capacităţi europene de apărare şi mai multe operaţiuni militare, evident totul în coordonare cu NATO. Interesant e că Donald Tusk a spus că toate statele membre ar trebui să participe iar această cooperare demonstrează că nu se promovează mai multe viteze ci o metodă de lucru prin care toată Uniunea să aibă aceeaşi viteză, cea corectă. De asemenea, Donald Tusk a îndemnat la un efort financiar mai mare pentru mai buna funcţionare a gărzii de coastă libiene pentru a opri migraţia ilegală din Mediterana.

Deschidere europeană abuzată

În ce priveşte globalizarea necontrolată, preşedintele Consiliului European a spus că pentru a proteja agenda europeană de liber schimb, Uniunea trebuie să demonstreze că poate apăra Europa de cei care vor să abuzeze de această deschidere. De aceea, Tusk invită la o discuţie despre cum să fie îmbunătăţită reciprocitatea şi monitorizarea investiţiilor din alte ţări care impun restricţii incorecte statelor europene.

 
 


Etichete Consiliu Europeanterorismdonald tuskmigraţieConsiliul EuropeanBruxellescontraterorismsecuritateapăraregraniţe externemigraţia ilegalădezvoltarea economică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live