Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Consens al ţărilor UE" pentru relansarea creşterii economice

Comisia Europeană cere şefilor de stat şi de guvern din UE să ajungă, la summit-ul de săptămâna viitoare de la Bruxelles, la un consens pentru relansarea creşterii economice.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 22 Iunie 2013, 15:37

Comisia Europeană face o serie de propuneri în domenii precum combaterea şomajului în rândul tinerilor şi finanţarea IMM-urilor şi solicită şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană sa ajungă la un numitor comun la summit-ul de la Bruxelles pentru relansarea creşterii economice.

Ședința din această săptămână a Comisiei Europene s-a concentrat în mare parte pe pregătirea reuniunii de săptămâna viitoare a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

În opinia președintelui Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, Europa depune eforturi susținute pentru a ieși din criză, însă rezultatele în materie de creștere economică sunt în continuare departe de aşteptări.

Președintele Comisiei Europene a atras totodată atenția că anumite zone din Europa se confruntă cu o serie de urgenţe sociale.

Audio: Consens pentru relansarea creşterii economice.

Combaterea șomajului în rândul tinerilor este o prioritate de vârf, iar Comisia propune, în acest sens, ca 6 miliarde de euro din cadrul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor să fie alocate în primii doi ani ai viitorului cadru financiar multianual, valabil pentru perioada 2014 – 2020.

În paralel, Comisia va elabora o serie de instrumente la nivelul Uniunii pentru a sprijini statele membre, cum ar fi Alianța europeană pentru ucenicii sau coaliția pentru ocuparea forței de muncă în domeniul digital, EURES.

Un alt punct de interes este intensificarea activității de creditare a economiei. În prezent, unul dintre cele mai mari obstacole în calea redresării este lipsa unei creditări normale a economiei reale, în special a întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

În cadrul unui raport comun, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții propun ca IMM-urile să obțină acces la finanțare și să angajeze tineri în viitorul apropiat.

Comisia a analizat totodată Pactul pentru creștere economică și locuri de muncă şi a întocmit un raport către Consiliul European.

În document, Comisia arată că după un an, statele membre mai au încă multe de făcut pentru a-și rezolva problemele la nivel național, de exemplu prin valorificarea potențialului pieței unice în domenii precum sectorul digital, cercetarea și energia.

Nu în ultimul rând, Comisia a adoptat o comunicare pentru a aborda „topul 10” al celor mai împovărătoare acte legislative ale Uniunii Europene, aşa cum au fost identificate de către IMM-uri.

Pentru fiecare din actele legislative identificate de către IMM-uri, Comisia a analizat deja preocupările exprimate, a luat măsuri în situațiile în care avea dreptul să facă acest lucru sau a prezentat propuneri în vederea diminuării sarcinii care le revine IMM-urilor.