Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

14 Octombrie 2020
Vizualizari: 201
Comentează add

Conflictul armat din Nagorno-Karabah continuă

alexandru-beleavski-moscova

 Conflictul din Nagorno-Karabah. Arhivă Foto: www.commons.wikimedia.org/wiki/File:Artsakh_Occupation_Map.png

Conflictul armat din Nagorno-Karabah continuă. Astăzi, secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a cerut Armeniei și Azerbaidjanului să pună în aplicare acordul de încetare a focului în Nagorno-Karabah. "Deplângem pierderea de vieți umane și rămânem hotărâți să promovăm o soluționare pașnică a crizei" - a adăugat Pompeo. Rusia este în prima linie pentru a încerca să ofere un răspuns diplomatic la cele mai grave ostilității din 1994 între cele două foste republici sovietice. Alexandr Beleavschi detaliază:

Reporter: Luptele din Nagornîi Karabah au continuat și astăzi, în pofida declarației semnată sâmbătă noaptea, la Moscova, de șefii diplomațiilor rusă, armeană și azeră, prin care Baku și Erevanul s-au angajat să înceteze focul și să reia negocierile privind reglementarea conflictului sub egida celor trei copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE: Franța, Rusia, Statele Unite.
 
Ambele părți se acuză de bombardarea localităților și infrastructurii civile și publică statistici cu zeci de morți și sute de răniți în rândul populației, mii de locuințe și obiective economice și culturale distruse. Dacă distrugerile din localități, mai ales cele mari, sunt confirmate de imagini foto și video, informațiile despre situația de pe front și victimele militare nu sunt verificabile. Pe acest fond, ministrul armean de externe, Zohrab Mnatsakanian, și-a continuat vizita la Moscova unde ieri a avut convorbiri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Astăzi, el s-a întâlnit cu secretarul Consiliului rus al Securității, Nikolai Patrușev, și asistentul președintelui Putin pentru politică externă, Iuri Ușakov, dar nu a fost primit de liderul de la Kremlin. Rusia și Armenia și-au confirmat cu această ocazie sprijinul pentru o reglementarea conflictului prin mijloace politico-diplomatice.
 
Sintetizând rezultatele vizitei șefului diplomației armene, Ministerul rus de Externe menționează că ambele părți au subliniat necesitatea respectării stricte a declarației de la Moscova, Rusia confirmând că este gata să-și continue eforturile de mediator în conformitate cu prevederile acestui document. Tot astăzi, Zohrab Mnatsakanian a avut la Ambasada armeană din capitala rusă o întâlnire cu reprezentanții celor trei copreședinți ai grupului de la Minsk, care săptămâna trecută s-au întâlnit la Geneva cu ministrul azer de externe, Jeihun Bairamov.
 
În urma acestor întâlniri, copreședinții au dat publicității o declarație comună, în care i-au chemat pe premierul Armeniei, Nikol Pașinian, și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, să ia măsuri urgente pentru implementarea integrală a declarației de la Moscova din 10 octombrie pentru a evita: "urmări catastrofale pentru regiune". Cei trei copreședinți au reafirmat că victimele în rândul populației civile sunt inadmisibile și au chemat părțile să înceteze imediat focul pentru a asigura schimbul de prizonieri și morți. De asemenea, ei au cerut insistent părților să convină urgent mecanismele de control a regimului de încetare a focului în Karabah.
 
Mecanismul de verificare și control a fost unul din subiectele centrale ale convorbirilor dintre miniștrii de externe rus și armean. La respectarea acestui acord de încetare a focului și bombardarea zonelor locuite, inclusiv a orașului Gandja din Azerbaidjan și a capitalei nerecunoscute republici Nagornîi Karabah, Stepanakert, a chemat astăzi Armenia și Azerbaidjanul secretarul de stat american, Mike Pompeo.
 
Pe de altă parte, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a reiterat poziția Ankarei, care sprijină Azerbaidjanul, că alături de a chema la încetarea focului, trebuie cerut ca Armenia să-și retragă forțele din teritoriile azere ocupate, numai așa putându-se vorbi despre reglementarea conflictului armeano-azer din Karabah.
 
Armenia acuză Turcia de implicarea militară directă în conflict de partea azeră și de transferul în Karabah a numeroși jihadiști din Orientul Mijlociu. Turcia și Azerbaidjanul resping aceste acuzații.
 
Rusia și Franța confirmă însă prezența mercenarilor din Siria și Libia în Karabah, Parisul acuzând direct Ankara că-i transferă în zona de conflict.
 
Problema teroriștilor din Orientul Mijlociu în Karabah a fost discutată aseară de miniștrii apărării rus și turc, Serghei Șoigu și Hulusi Akar.
 
(PH)

Etichete Nagorno-Karabahconflict armatArmeniaAzerbaidjan(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live