Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

18 Noiembrie 2014
Vizualizari: 726
Comentează add

La Bruxelles va avea loc o conferinţă privind provocările care apar în piaţa financiară de retail şi politica de protecţie a consumatorilor.

Conferință privind politica de protecţie a consumatorilor Conferință privind politica de protecţie a consumatorilor - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Obiectivul principal al conferinţei este de a discuta subiectele considerate de actualitate în ceea ce priveşte serviciile financiare cu amănuntul şi politica de consum în perioada postcriză atât la nivel naţional, cât şi european.

Evenimentul, care va fi deschis de comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi pieţe de capital, Jonathan Hill, va fi unul interactiv, în care se urmăreşte cu precădere realizarea unui schimb de opinii şi implicarea tuturor participanţilor.

În acest scop, nu numai că invitaţii vor pune întrebări după fiecare dintre cele patru sesiuni, dar vor avea şi şansa de a lua parte activ la discuţii informale.

Audio: Conferință privind politica de protecţie a consumatorilor.

Pentru a facilita dialogul, organizatorii au pregătit câteva note de orientare.

Este vorba despre abordarea unor politici diferite de guvernare şi iniţiativele care încurajează instituţiile financiare să ofere produse simple, ţinând cont de interesele consumatorilor.

O altă sesiune va explora modele în elaborarea politicilor din domeniul serviciilor financiare. Foarte importante sunt aspectele legate de creditul ipotecar, ridicate în contextul crizei financiare.

Ideea de bază este de a-i ajuta pe debitorii aflaţi în dificultate de plată.

După cum se ştie, criza financiară a devenit o criză a încrederii consumatorilor, din cauza lipsei de transparenţă a nivelului scăzut de informare privind riscurile şi a tratării necorespunzătoare a conflictelor de interese.

Consumatorilor din întreaga Uniune le-au fost vândute în mod repetat produse de investiţii şi de asigurare care nu erau potrivite nevoilor lor. În plus, legislaţia existentă nu s-a dezvoltat suficient de rapid pentru a reflecta complexitatea tot mai mare a serviciilor financiare.

Pentru întărirea încrederii consumatorilor şi creşterea economică pe termen mediu şi lung sunt necesare pieţe cu amănuntul solide, bine reglementate, care să fie axate pe interesele consumatorilor.

De aceea, Comisia a prezentat un pachet legislativ care să ridice standardele şi să elimine lacunele în beneficiul consumatorilor.

Totodată, Comisia a adoptat măsuri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ privind pachetele de produse de investiţii cu amănuntul pentru a garanta că micii investitori au la dispoziţie un document conţinând informaţiile de bază, într-o formă concisă şi uşor de înţeles, care să-i ajute să ia decizii în cunoştinţă de cauză.


Etichete Euranet plusUniunea EuropeanăComisia Europeanăprovocaripiata financiaraprotectia consumatorilorJonathan Hill

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live