Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

15 Aprilie 2019
Vizualizari: 565
Comentează add

Conferinţă privind adoptarea noii strategii a UE pentru Asia Centrală

carmen-gavrila

 

Adoptarea noii strategii a Uniunii Europene pentru Asia Centrală este marcată şi la Bucureşti printr-o conferinţă la nivel înalt, organizată de Ministerul de Externe. Strategia europeană urmăreşte dezvoltarea durabilă a ambelor regiuni.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că România a dorit să ofere o platformă pentru discuţii aprofundate, într-un moment important pentru Asia Centrală, în contextul adoptării noii strategii a UE pentru această regiune, o strategie care porneşte de la ideea de bază, că ţările din zonă au devenit parteneri importanţi ai Uniunii, inclusiv la capitolul conectivitate şi energie.

În cadrul strategiei, Uniunea vrea să continue formatele de cooperare, prin reuniuni la nivel ministerial, consiliile de cooperare cu fiecare ţară din Asia Centrală în parte, dar şi reuniunile pentru dialog politic şi de securitate la nivel înalt.

Strategia prevede dezvoltarea unei relaţii puternice şi durabile, bazată pe asumarea de responsabilităţi, şi cu scopul de a obţine prosperitate şi dezvoltare economică stabilă şi sustenabilă în regiune, în conformitate şi cu strategia globală a Uniunii şi cu ţintele ONU de dezvoltare durabilă.

Strategia lasă loc pentru fiecare ţară din Asia Centrală să aleagă nivelul de profunzime al relaţiei cu Uniunea. În acest punct este vorba în special de chestiunea valorilor şi cât de mult doresc ţările din regiune să pună în aplicare reformele penrtu consolidarea democraţiei, a drepturilor fundamentale,a statului de drept şi a independenţei justiţiei, dar şi să îşi modernizeze şi diversifice economiile.


Etichete Preşedinţia României la Consiliul UEConferinţă privind adoptarea noii strategii a UE pentru Asia Centralăministrul de externeTeodor Meleşcanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live