Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Decembrie 2019
Vizualizari: 551
Comentează add

Cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Comunităţii "Educaţie pentru Ştiinţe" continuă până mâine, la Biblioteca Naţională de Fizică din Măgurele

Conferinţa Naţională a Comunităţii "Educaţie pentru Ştiinţă"

radiojurnal

 

 Participanţii, peste 200 de profesori, consilieri şcolari, studenţi, experţi în educaţie, factori decizionali şi reprezentanţi ai şcolilor, universităţilor şi institutelor de cercetare discută despre carierele viitorului, practici pedagogice inovative, precum şi implementarea unor proiecte.

Pe lângă sesiuni plenare, ateliere, mese rotunde, prezentări de proiecte şi lucrări ştiinţifice, evenimentul propune participanţilor şi vizite la institutele de cercetare de pe platforma Măgurele.

Pe agenda discuţiilor de ieri, au fost educaţia stem, carierele viitorului, inovarea în educaţie.

Universitatea Maritimă din Constanţa pregăteşte, în general, specialişti pentru piaţa de muncă mondială, însă în ultimii ani Universitatea şi-a extins domeniul de învăţământ şi pe orizontală, ne-a precizat rectorul Universităţii, Cornel Panait. 

Cornel Panait: "Universitatea noastră, care este o universitate maritimă, lucrează aproape exclusiv pentru piaţa mondială deoarece noi nu avem flotă şi noi reţinem în România un număr foarte mic de absolvenţi care lucrează în zonele de administraţie a ceea ce se numeşte navigaţie, exploatare porturi, exploatare canale şi aşa mai departe.

Tinerii care au terminat Universitatea Maritimă, în proporţie de 80-85%, ei rămân în România. Pentru că dezvoltarea universităţii nu este numai în domeniul maritim, dezvoltarea universităţii este şi pe orizontală.

Noi avem o serie întreagă de specializări care sunt complementare. Avem electronică şi telecomunicaţii pentru care acum, de exemplu, suntem într-un proiect cu Universitatea din Sorbona. Avem în pregătire acum Facultatea de energetică. Vreau să vă spun că, împreună cu Politehnica din Bucureşti, derulăm un proiect foarte ambiţios de holistică a sistemelor regenerabile de energie şi avem soluţii, apropo de faptul că Constanţa este pe malul mării şi pe malul unui lac şi iată că putem să generăm acolo sisteme de stocare a energiei produse prin surse regenerabile şi ulterior să folosim această energie". 

Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, este de părere că, şi în România, tinerii pot să îşi construiască o carieră în domeniul cercetării de vârf. 

Nicolae Zamfir: "Felicitări celor care sunt admişi la universităţi de prestigiu din lume. E un prestigiu şi pentru noi, România, nu numai pentru ei ca persoane, dar ei trebuie să ştie că şi în România e posibil să facă muncă de cercetare de performanţă.

Cred că la Măgurele avem şi locuri în care pot să facă performanţă înaltă, mai ales cu noul centru ELI-NP, iar din punct de vedere al salarizării nu suntem chiar atât de departe de vest". 

Sorin Costreie, prorectorul Universităţii din Bucureşti, care s-a întors în România după opt ani petrecuţi în Canada, spune că trebuie să ne facem curăţenie acasă. 

Sorin Costreie: "Cred că atmosfera socială pe care eu o regăsesc acasă e cea mai importantă.

Încrederea în instituţii, încrederea în oamenii care conduc acele instituţii, încrederea că nu trebuie să dea mită, încrederea că cei care sunt acolo puşi în fruntea statului doar ne reprezintă interesele noastre, cetăţeneşti, cu un sistem de educaţie de calitate, cu un sistem medical în care nu se mai moare pe drumurile dintre spitale, cu un sistem juridic clar şi ferm, pentru că asta este textura de bază a societăţii în care să ai încredere că vei fi judecat corect, dacă, Doamne fereşte, ţi se întâmplă o nedreptate şi atunci sunt convins că mulţi de acolo vor reveni şi vor investi ei, să fie întreprinzători şi să facă ceva pentru societatea noastră".


Etichete Cornel Panaituniversitatea maritimaNicolae ZamfirMagureleELI-NPSorin Costreie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live