Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

17 Aprilie 2015
Vizualizari: 684
Comentează add

În Regatul Țărilor de Jos începe vineri Conferinţa Globală privind Spaţiul Cibernetic.

Conferinţa Globală privind Spaţiul Cibernetic Conferinţa Globală privind Spaţiul Cibernetic - Conține audio

victor-gheorghe

Euranet Plus.

Conferința internațională este găzduită de Haga și are ca temă principală asigurarea accesului gratuit la un internet sigur.

Miniștri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, oameni de afaceri și academicieni vor participa la un schimb de idei.

Printre vorbitori se numără și vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu Piața Unică Digitală, Andrus Ansip.

El va transmite preocuparea Comisiei Europene pentru o creștere economică rapidă într-un spațiu cibernetic sigur.

Audio: Agenda europeana. (Eurnat Plus)

Dezbaterile au loc într-un moment în care la nivel european se discută despre reluarea negocierilor asupra Directivei privind securitatea pe internet.

După recentul atac cibernetic asupra postului TV5 Monde, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, Comisia Europeană a avertizat statele membre că trebuie să se înțeleagă pentru a lua măsuri de consolidare a securității rețelelor informatice.

O propunere de Directivă a fost făcută de Comisia Europeană încă din 2013 și prevedea ca orice furnizor de infrastructură de internet să fie obligat să raporteze atacurile cibernetice extrem de grave.

Totuși, inițiativa europeană rămâne în continuare extrem de controversată, deoarece nu a fost specificat în mod clar care companii ar trebui să fie acoperite de această notificare obligatorie.

O problemă majoră este în ce măsură giganții tehnologiei cibernetice din Statele Unite, precum Google, Amazon sau Facebook, pot fi acoperiți de această Directivă și, în consecință, pot fi la rândul lor obligați să raporteze atacurile cibernetice.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care textul respectiv nu a reușit să treacă nici până astăzi de negocierile dintre guvernele naționale și eurodeputați.

Din câte se știe, până la sfârșitul președinției sale europene, Letonia își propune să ajungă totuși la un compromis. În acest sens, a fixat data de 30 aprilie 2015 ca start al negocierilor tripartite între Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European, pe baza acestei Directive.

Politicienii sunt permanent avertizați de experții în domeniu.

Într-o dezbatere în Parlamentul European, Peter Round, director în cadrul Agenției Europene de Apărare , a menționat existența unor anumite probleme de încredere între statele membre.


Etichete Euranet PlusUEComisia EuropeanaConferinţa Globală privind Spaţiul CiberneticHagaPiata Unica DigitalaAndrus Ansipinternetatac informaticTV5 MondeGoogleAmazonFacebookPeter RoudLetonia

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live