Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELĂRI PARLAMENTARE Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

13 Octombrie 2011
Vizualizari: 5640
Comentează add

Începând cu 1 ianuarie 2012, candidaţii vor trebui să facă dovada unei mai bune cunoaşteri a limbii franceze, dar şi a istoriei şi a culturii Franţei.

Condiţii mai aspre pentru obţinerea cetăţeniei franceze

roxana-vasile-paris

Foto: arhivă.

Franţa înăspreşte criteriile de acordare a cetăţeniei.

Autorităţile de la Paris nu vorbesc neapărat de reducerea numărului de imigranţi, ci de selectarea unor persoane care cunosc deja limba şi civilizaţia franceză şi se pot adapta astfel mai uşor.

Anunţul autorităţilor franceze vine după ce zilele trecute şi în Marea Britanie au fost anunţate măsuri similare care presupun ca imigranţii să dea un test de limbă şi istorie britanică.

În Franţa, candidaţii vor fi nevoiţi, din 2012, să prezinte o diplomă sau un atestat care să arate că înţeleg limbajul de zi cu zi.

Franţa aprobă în fiecare an în jur de 100.000 de cereri de dobândire a naţionalităţii franceze.

Numărul este posibil să nu scadă simţitor, aşa cum cred autorităţile, în ciuda deciziei ministerului de interne de a înăspri condiţiile cerute pentru acordarea cetăţeniei prin naturalizare sau căsătorie cu un cetăţean francez.

Începând cu 1 ianuarie 2012 candidaţii vor trebui să facă dovada unei mai bune cunoaşteri a limbii franceze, dar şi a istoriei şi a culturii Franţei.

Mai precis, solicitanţii vor fi obligaţi să dovedească printr-o diplomă sau un atestat eliberat de un organism recunoscut de stat că înţeleg limbajul necesar vieţii de zi cu zi, chiar şi numai sub formă orală.

Până acum nivelul de cunoaştere al limbii era evaluat în cadrul doar al unei întrevederi individuale cu un reprezentant al prefecturii de poliţie.

"Când eşti francez trebuie să fii pe deplin integrat în cultura ţării noastre, să-i respecţi valorile", declara ministrul Claude Gueant.

"Obiectivul este ca cei ce dobândesc naţionalitatea franceză să respecte valorile republicii. Un maximum de şanse de a se integra pe deplin. Când eşti francez trebuie să fii integrat în cultura ţării noastre. Obiectivul, repet, nu este cantitativ, ci de a face în aşa fel ca naturalizările să fie o reuşită", a declarat Claude Gueant.

El însuşi fiul unui român şi al unei nemţoaice, Arno Klarsfeld, preşedintele Oficiului pentru Imigraţie şi Integrare, spune că mesajul care le este adresat celor ce vor să se naturalizeze în Franţa este să încerce să se integreze şi să vorbească mai bine franceza.

"Franţa este generoasă, faceţi şi dumneavoastră un efort. Odată testele de limbă, cultură şi istorie franceză trecute, pentru obţinerea naturalizării candidaţii vor trebui să semneze o cartă care aminteşte principiile, valorile şi simbolurile de bază ale Republicii Franceze precum laicitatea şi egalitatea dintre bărbaţi şi femei", a declarat Arno Klarsfeld.


Etichete FranţacetăţenieClaude Gueant

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live