Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Mai 2014
Vizualizari: 1479
Comentează add

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, susţine în această seară, de la ora 19:00 la Sala Radio, un concert în ajunul sărbătorii regalităţii în România.

Concert regal la Sala Radio

radiojurnal

Dirijorul Tiberiu Soare. Foto: Virgil Oprina

Concert regal, în această seară, de la ora 19:00, susţinut de Orchestra Naţională Radio, în ajun de 10 mai, sărbătoare a regalităţii în România.

Sunt prezenţi la Sala Radio şi membri ai familiei regale.

Pentru această ocazie, Tiberiu Soare, Corul Academic şi Orchestra Naţională Radio, au ales să prezinte Simfonia a IX-a de Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor.

"Este prima dată, când dirijez Simfonia a IX-a de Beethoven, dar lucrarea asta m-a bântuit foarte mulţi ani, încă de pe vremea studenţiei. În majoritatea timpului, pe biroul meu de acasă, care este plin de tot felul de partituri, deschise, închise, puse cu cotorul în sus, la pagini anumite, întotdeauna a figurat un exemplar din această lucrare" a spus Tiberiu Soare.

Pe lângă semnificaţia regală, concertul de la Sala Radio sărbătoreşte şi Ziua Europei.

Legătura între repertoriul ales şi Ziua Europei este şi ea una specială: în 1972, Consiliul Europei a transformat Oda bucuriei, cunoscutul imn inclus în ultima parte a Simfoniei a IX-a, în propriul său simbol, iar în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene.

Concertul se desfăşoară cu participarea specială a patru importanţi solişti lirici: Iulia Isaev, Sidonia Nica, Marius Vlad Budoiu şi Octavian Dumitru.


Etichete concertRadio RomâniaSala RadioregalitateZiua EuropeiSimfonia a IX-a de Beethovensărbătoare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live