Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

6 Octombrie 2018
Vizualizari: 902
Comentează add

Principalele nereguli sesizate de Asociaţia Pro Democraţia în prima zi a referendumului din 6-7 octombrie 2018.

Comunicat de presă - Asociaţia Pro Democraţia

radu-dobritoiu

Asociaţia Pro Democraţia (APD), organizaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, s-a implicat în observarea referendumului din 6-7 octombrie 2018. APD a mobilizat aproximativ 200 de observatori (observatori fixi şi echipe mobile) în ţară şi străinătate şi a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreaga ţară numărul 0771.620.661 pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.

Până la ora 18:00, considerăm că neregulile cele mai grave sesizate au fost următoarele:
- Un caz de mită electorală în oraşul Huedin, judeţul Cluj, sesizat la poliţie de observatorul APD,
- Mobilizarea cetăţenilor la vot de către primar (com. Singureni, jud Giurgiu) sau preoţi (com. Găureni, jud Iaşi; Stockholm, Suedia),
- Deschiderea cu întârziere a secţiei de vot din Niles, Illinois,SUA,
- Multiple deficienţe administrative în organizarea referendumului (urne nesigilate, lipsa tabelelor informative, etc.),
- Prezenţa pe scară largă a afişajului de încurajare a unei opţiuni la vot în proximitatea secţiilor de votare în Bucureşti, Braşov, Prahova, Suceava, Tulcea, Buzău, Cluj, Timiş, etc., inclusiv tranzitul unor autocare inscripţionate cu acest tip de mesaje.

Neregulile sesizate au fost verificate, iar cele care au putut fi confirmate au fost comunicate către birourile electorale ale secţiilor de votare, birourile electorale judeţene sau chiar către Biroul Electoral Central şi către Inspectoratele de Poliţie Judeţene.

De asemenea, am primit un număr mare de sesizări cu privire la numărul disproporţionat de votanţi înregistraţi pe liste suplimentare în anumite localităţi - Asociaţia Pro Democraţia va monitoriza până la încheierea referendumului evoluţia acestui fenomen în respectivele secţii, dar şi potenţiala apariţie în alte zone din ţară pentru a ne asigura că eventuale nereguli vor fi sesizate autorităţilor.

Neregulile şi fraudele constatate în secţiile de votare de pe tot teritoriul României pot fi sesizate în cursul zilei de astăzi până la ora 22:00, dar şi mâine în intervalul 07:00-22:00 Asociaţiei Pro Democraţia prin intermediul numărului 0771.620.661.

Ionuţ Ţaţa
Preşedinte
Asociaţia Pro Democraţia
 


Etichete Referendum 2018Referendum familiereferendum 6 octombrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live