Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

20 Aprilie 2015
Vizualizari: 1277
Comentează add

În prezent, Complexul Energetic Hunedoara are peste 900 de milioane de lei datorii, lucru care face imposibilă returnarea la timp a ajutorului de stat.

Complexul Energetic Hunedoara, în pragul insolvenței

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea.

Sindicatele din Valea Jiului consideră că ajutorul de stat în valoare de 100 de milioane de lei pe care îl va primi Complexul Energetic Hunedoara va duce la închiderea minelor.

Complexul energetic este în pragul insolvenţei şi nu îşi poate rezolva problemele financiare, pentru a-i restitui statului împrumutul peste şase luni, aşa cum este prevăzut.

Conform proiectului de act normativ, ajutorul de stat trebuie returnat în maxim şase luni de la acordare.

În caz contrar, compania trebuie să prezinte un plan de restructurare, iar dacă nici acesta nu va convinge, următoarea etapă e lichidarea celui mai mare agent economic din judeţ.

Preşedintele sindicatului "Muntele", Petre Nica, a declarat că tot acest mecanism nu face decât să ducă la închiderea minelor din Valea Jiului.

"A discuta astăzi de trecerea minelor pe un program de închidere înseamnă să le închidem în 2018. Vor rămâne fără locuri de muncă mii de oameni şi nu ştiu cine poate să-şi asume o astfel de decizie", a spus Petre Nica.

Cu toate acestea, mineritul din Valea Jiului este considerat vital pentru strategia energetică a României.

"Complexul energetic singur nu poate să-şi rezolve problemele, pentru că este nevoie, în primul rând, de nişte investiţii", a spus Victor Vaida, expert în domeniul energiei.

În prezent, Complexul Energetic Hunedoara are peste 900 de milioane de lei datorii, lucru care face imposibilă returnarea la timp a ajutorului de stat.

În plus, banii de la guvern trebuie utilizaţi pentru achiziţionarea de certificate verzi, însă fosta conducere a complexului a vândut asemenea certificate, în valoare de peste 25 de milioane de euro.


Etichete Stiri VestComplexul Energetic HunedoarainsolventaValea Jiuluisindicateminedatorii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live