Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

18 Februarie 2010
Vizualizari: 1156
Comentează add

Sporirea competenţelor Eurostat, Oficiul European pentru Statistică este dezbătută de Comisia Europeană, după ce a fost respinsă de Consiliul statelor membre în 2005.

Competenţele Eurostat dezbătute de Comisia Europeană

luminita-apostol

O măsură respinsă de Consiliul statelor membre în 2005 este impusă acum de realitate pe agenda europeană. Marţi, a fost prezentată miniştrilor europeni de finanţe, iar miercuri, a fost discutată de o comisie europeană şi, cu siguranţă, va fi adoptată în curând.

 

Este vorba despre sporirea competenţelor Eurostat, Oficiul European pentru Statistică.

 

După ce fostul guvern grec a transmis la Bruxelles date statistice departe de realitatea economică a ţării, ajunsă la un deficit bugetar de 12,7% şi la cea mai gravă criză din ultimii 15 ani, criză ce ameninţă întreaga zonă euro, europenii şi-au dat seama că acest lucru se poate întâmpla oriunde în Uniune şi, pentru a evita situaţii similare, Eurostat va căpăta puteri sporite de control pe teritoriul statelor membre ale Uniunii.

 

Comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Ollie Rehn, a explicat propunerea zilele trecute, la reuniunile cu miniştrii de finanţe din zona euro şi apoi din întreaga Uniune şi el speră că va fi aprobată, fără probleme, şi de Consiliul celor 27 de state membre şi de Parlamentul European, aşa încât să capete puteri de lege.

 

Preşedintele Eurogrup, Jean Claude Juncker, a recunoscut eroarea făcută de miniştrii de finanţe ai statelor membre în urmă cu patru ani, când nu au fost de acord ca Eurostat să capete puteri sporite.

 

"Miniştrii europeni de finanţe s-au înşelat în 2005, când au refuzat să aprobe propunerea făcută de Comisie. Pe viitor, va trebui să facem aşa încât Eurostat să poată verifica în toate ţările, în fiecare dosar, în fiecare minister, în toate domeniile administraţiei, cât de serioase sunt datele statistice care sunt transferate către oficiile de statistică naţionale" a declarat Jean Claude Juncker.

 

O a doua măsură, ce se impune la nivel european după criza din Grecia, este supravegherea politicilor economice ale statelor membre. Şi aici, Comisia va face un set de propuneri - a anunţat comisarul Ollie Rehn.

 

„Lecţia esenţială pe care am învăţat-o din această criză este că avem nevoie urgent de o cât mai vastă şi cât mai atentă supraveghere a politicilor economice naţionale în zona euro" a declarat Ollie Rehn.

 

Comisarul pentru afaceri monetare a dat asigurări că propunerea Comisiei Europene va fi prezentată până în primăvară.


Etichete EurostatJean Claude JunckerOllie RehnComisia Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live