Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Competenţele digitale, "importante precum scrisul şi cititul"

Comisarul european pentru Educaţie Androulla Vassiliou cere miniştrilor de resort din ţările comunitare să sprijine elevii să dobândească abilităţi de bază în domeniul informatic.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 31 Iulie 2014, 10:35

În zilele noastre, competenţele digitale sunt la fel de importante precum scrisul şi cititul.

Orice interacţiune cu calculatorul presupune abilităţi informatice, esenţiale într-o lume hiperconectată.

Cunoştinţele digitale de bază vor fi necesare, în viitorul apropiat, în accesarea unui număr tot mai mare de locuri de muncă. În prezent, peste 90% dintre activităţile profesionale necesită competenţe informatice, însă, numărul absolvenţilor din acest domeniu nu este suficient pentru a răspunde cerinţelor de personal calificat.

Iar estimările arată că, de acum şi până în anul 2020, vor fi mai puţin cu 900.000 de profesionişti în acest sector.

Audio: Competenţele digitale, "importante precum scrisul şi cititul".

Astfel că, într-o scrisoare transmisă miniştrilor Educaţiei din Uniunea Europeană, comisarii Androulla Vassiliou şi Neelie Kroes – vicepreşedinte al Comisiei şi responsabil cu agenda digitală – afirmă că dobândirea de abilităţi informatice este una dintre soluţiile-cheie pentru problema şomajului în rândul tinerilor, în contextul în care există un deficit de calificare în domeniul tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor.

Cunoştinţele din domeniul informatic nu vin doar în sprijinul unor materii precum ştiinţele, tehnologiile sau matematica; ele îi pot ajuta pe elevi să-şi dezvolte competenţe transdisciplinare, precum capacitatea de analiză, de lucru în echipă, dar şi creativitatea – notează cei doi comisari, care îi invită, totodată, pe miniştrii Educaţiei să îi încurajeze pe elevi să participe la următoarea Săptămână Europeană a Informaticii, care se va desfăşura, anul acesta, între 11 şi 17 octombrie.

La ediţia anterioară, din noiembrie anul trecut, au avut loc peste 300 de manifestări la care au participat mai mult de 10.000 de oameni din 26 de ţări europene.

Şi tot anul trecut, comisarii Androulla Vassiliou şi Neelie Kroes au lansat iniţiativa comună “Undă verde educaţiei”, menită să stimuleze inovarea şi competenţele digitale în şcoli şi universităţi.

"Promoting #coding skills in Europe is part of the solution to youth unemployment" say @NeelieKROESeu & @VassiliouEUhttp://t.co/7jhvZiyYGP

— Digital Agenda (@DigitalAgendaEU) July 30, 2014