Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

26 Martie 2018
Vizualizari: 564
Comentează add

Miercuri se va dezbate în sesiune extraordinară situaţia lui Carles Puigdemont, acum arestat, având legătură cu secesiunea. În Catalonia se foloseşte termenul de "deţinut politic".

Comisia parlamentară regio din Catalonia convoacă plen ptr Puigdemont

radio-romania-actualitati

 

Comisia permanentă a parlamentului regiunii spaniole Catalonia a decis convocarea pentru miercuri dimineaţă a unui plen în care se va dezbate învestirea lui Carles Puigdemont în funcţia de lider al guvernului regional, de la Barcelona. 

Corespondenta noastră în Spania, Annamaria Damian, precizează că sesiunea parlamentară a fost convocată în aşteptarea unei decizii a justiţiei germane, şi că este probabil să se discute eliberarea "deţinuţilor politici".

Annamaria Damian: Oficial, sesiunea se convoacă pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici şi pentru a discuta despre drepturile încălcate ale acestora. Foştii miniştri şi alţi responsabili arestaţi pentru organizarea referendumului ilegal de la 1 octombrie anul trecut sunt numiţi în Catalonia "deţinuţi politici". Potrivit Curţii Constituţionale şi regulamentului legislativului catalan, candidatul care se prezintă pentru funcţia de lider al guvernului regiunii spaniole Catalonia trebuie să fie prezent la dezbateri, ceea ce nu este cazul lui Carles Puigdemont. Acesta a fost arestat şi se aşteaptă extrădarea sa în Spania. De la Madrid, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria şi-a exprimat încrederea în deciziile justiţiei germane, care are la dispoziţie 60 de zile pentru a hotărî extrădarea în Spania, iar autorităţile din Spania au declarat că respectă procedurile germane. La Barcelona, luni seară au avut loc proteste şi ciocniri ale manifestanţilor cu forţele de ordine. În urma incidentelor, aproape 100 de persoane au fost rănite şi câţiva indivizi au fost arestaţi pentru violenţe şi incendierea unor containere. Parlamentarii unionişti au cerut demisia preşedintelui parlamentului regional.

Preşedinta din Catalonia a Partidului Ciudadanos a anunţat că partidul său va ataca la Curtea Constituţională acţiunile lui Roger Torrent, pe care îl acuză de lipsă de neutralitate şi de criterii arbitrare.

Inés Arrimadas: "Domnul Torrent foloseşte parlamentul în mod politic, parţial şi partidist",

Inés Arrimadas, a remarcat că, deşi se află în funcţie de puţină vreme, domnul Torrent a depăşit orice limită.

Partidul Popular aflat la putere în Spania a cerut formaţiunii Ciudadanos să o convingă pe doamna Arrimadas să îşi prezinte candidatura la funcţia de lider al guvernului regional catalan, în speranţa că opreşte astfel acţiunile secesioniştilor.

Aceştia formează o coaliţie majoritară, care nu a reuşit să propună până acum un candidat fără probleme cu justiţia.


Etichete spaniacataloniaCarles Puigdemontextrădare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live