Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

13 Iulie 2020
Vizualizari: 198
Comentează add

Comisia Juridică din Senat va relua marţi dezbaterile la proiectul de lege privind instituirea de măsuri în situaţii de risc epidemiologic.

Comisia juridică reia marţi dezbaterile la proiectul legii carantinării

mihaela-mihai

Foto Agerpres

Comisia Juridică din Senat va relua mâine dimineață dezbaterile la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic. Internarea forțată a pacienților a fost unul dintre amendamentele intens dezbătute astăzi.
 

Reporter: Mihaela Mihai - Social-democrații au solicitat ca această măsură să se poate aplica doar în urma unei decizii judecătorești.

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, care a participat online la discuții, a subliniat însă că o astfel de decizie nu este necesară în cazul persoanelor care înțeleg situația și acceptă internarea. El a adăugat că nu măsura a fost vizată de recomandările Curții Constituționale, ci lipsa criteriilor și a procedurii de contestare a acestei măsuri. Ministerul Justiției a depus un punct de vedere la Comisia Juridică a Senatului privind proiectul de lege.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat în cadrul dezbaterilor mai multe date despre legislația din statele europene în cazul riscului epidemiologic și un studiu despre pacienții asimptomatici conform căruia aceștia transmit mai bine de jumătate din infecțiile cu noul coronavirus.

Populația trebuie să știe că dacă cei cu manifestări ușoare ale bolii sunt lăsați acasă riscul este ca în câteva zile să intre în stop cardiac, a spus el.

Raed Arafat a precizat că au fost semnalate astfel de cazuri. Chiar cu puțin timp înainte de intervenția sa fusese informat că un pacient confirmat pozitiv și externat la cerere cu simptome minore de la Spitalul Colentina a ajuns în stare gravă la terapie intensivă fără certitudinea că poate fi salvat.


Realizator: Amintim că votul Senatului este decizional în acest caz. Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost adoptat săptămâna trecută de plenul Camerei Deputaților cu modificări importante la forma propusă de guvern.

Votul însă nu a mai avut loc astăzi, cum prevedea inițial programul Senatului, și dezbaterile au început cu întârziere față de ora anunțată.

(RS)


Etichete senat(RS)coronaviruscomisia juridicaminsitrul justitieiizolare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live