Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

18 Decembrie 2017
Vizualizari: 569
Comentează add

Comisia parlamentară specială pentru modificara legilor justiţiei s-a reunit pentru a discuta amendamentele depuse la Legea 303

Comisia Iordache a reluat dezbaterile pe Legile Justiţiei

alina-bordeiasu

Deputatul PSD, Florin Iordache. Foto: Agerpres.

Comisia parlamentară specială pentru modificara legilor justiţiei s-a reunit, în această dimineaţă, pentru a discuta amendamentele depuse la Legea 303, privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Este prima lege din pachetul pe justiţie, asupra căreia parlamentarii trebuie să întocmească un raport care să fie trimis la Senat, for decizional în acest caz. Dezbaterile asupra modificărilor la codurile penale vor avea loc mâine, când este aşteptat ministrul justiţiei.

Parlamentarii din Comisia specială au reuşit să dezbată amendamentele depuse pentru primele 19 articole din cele 112 ale Legii privind statutul magistraţilor.

De votul Comisiei a trecut un amendament care prevede că magistraţii care sunt colaboratori sau informatori ai unui serviciu îşi pierd funcţia.

Dezbateri aprinse au avut loc asupra unei modificări propuse de senatorul PSD Şerban Nicolae.

Acesta dorea eliminarea CSAT din procesul de verificare a declaraţiilor pe care le depun magistraţii, cu privire la faptul că nu sunt ofiţeri acoperiţi ai Serviciilor de Informaţii.

Şerban Nicolae: "Verificările făcute de CSAT, dincolo de faptul că nu îşi au rostul, ar presupune că serviciile se verifică reciproc. Conducătorul unui Serviciu de Informaţii verifică eventualitatea ca un magistrat să fie lucrător, fie şi acoperit, colaborator sau informator al unui serviciu care la rândul lui este reprezentat în CSAT. Avem Comisii de control al activităţii Serviciilor de Informatii, avem Comisiile de apărare, ordine publică, siguranţă naţională pentru ministere şi pentru structurile de informaţii, componenţă a acestora, de aceea eu propun ca CSAT-ul să fie eliminat din această verificare".

Reporter: Opoziţia a susţinut că o astfel de propunere este nocivă. Deputatul USR, Stelian Ion, spunea că verificarea datelor din declaraţiile magistraţilor trebuie realizată, în primul rând, de CSAT.

Stelian Ion: "Este greşit, este periculos să se /.../ unei Comisii parlamentare această atribuţie de a verifica declaraţii ale magistraţilor. Comisiile permanente respective rămân, în continuare, să verifice activitatea Serviciilor Secrete. Asta este clar, e legal, e constituţional, cum doriţi, dar să verifice declaraţiile magistraţilor este greşit. Intrăm pe un teren pe care se încalcă principiul separaţiei puterilor şi se pune presiune suplimentară".

Reporter: Amendamentul propus de Şerban Nicolae a fost respins la vot, întrucât nu a fost susţinut de colegii social-democraţi.

Dezbaterile în Comisia specială privind legile justiţiei se vor relua după ora 16:00.

Parlamentarii trebuie să întocmească un raport la Legea 303 după discutarea tuturor amendamentelor, iar apoi proiectul de lege să fie trimis la Senat pentru votul final.


Etichete Comisia parlamentară specială pentru modificara legilor justiţieiamendamentele depuse la Legea 303statutul procurorilor si judecatorilorpsdserban nicolaecsatusrstelian ionsenat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live