Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană sprijină lupta împotriva cancerului

Comisia Europeană a acordat marţi cea de-a 50-a bursă de doctorat industrial european proiectului VAMPIRE de cercetare a distrugerii vascularizației cancerelor.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 21 August 2013, 07:35

Comisia Europeană a acordat marţi cea de-a 50-a bursă de Doctorat Industrial European proiectului VAMPIRE de cercetare a distrugerii vascularizaţiei cancerelor.

Un milion şi jumătate de euro valorează bursa de cercetare din cadrul Programului Doctorat Industrial European, acordată astăzi de Comisia Europeană.

Cea de-a 50-a bursă este destinată cercetării unor noi anticorpi care vor elimina tumorile, prin distrugerea vaselor de sânge, care le irigă.

Proiectul VAMPIRE este coordonat de Universitatea britanică din Birmingham şi de SomantiX, o companie olandeză de biotehnologie, din Utrecht.

Programul de Doctorat Industrial European este orientat către proiecte care reunesc parteneri din mediul universitar şi de afaceri din două ţări şi este susţinut de universităţi, companii şi centre de cercetare europene asociate, dar şi de organizaţii caritabile.

Audio: Bursele pentru Doctoratul Industrial European vor continua să fie oferite şi în cadrul noilor acţiuni Marie Curie.

Comisarul pentru educaţie Androulla Vassiliou, a apreciat că doctoratul ilustrează exemplar valoarea adăugată, pe care o pot aduce investiţiile Uniunii Europene în ce priveşte excelenţa, inovarea şi competitivitatea, prin crearea unor punţi între mediul universitar, de cercetare şi de afaceri.

Comisia Europeană nu şi-ar fi dorit un exemplu mai bun de colaborare transectorială pe care să-l încurajeze, decât acest parteneriat care luptă împortiva cancerului, a mai spus doamna Vassiliou, despre proiectul VAMPIRE.

Doctoratul Industrial European a fost lansat ca proiect-pilot în 2012, în cadrul acţiunilor Marie Curie, programul european de burse de cercetare, şi urmăreşte să ofere doctoranzilor experienţă profesională şi să atragă mai mulţi tineri către cariere ştiinţifice.

Pentru a fi eligibili pentru finanţare, un proiect trebuie să aibă susţinerea unui partener din mediul de afaceri şi a unuia din mediul universitar din două ţări.

Bursele acordate pe trei ani le permit cercetătorilor să lucreze alternativ în ambele ţări, în laboratoare universitare şi în sedii de întreprinderi, sub îndrumarea unor tutori din universităţi şi din sectorul privat.

Programa vizează şi competenţe care nu ţin de domeniul ştiinţific, precum spiritul antreprenorial, comunicarea şi managementul proprietăţii intelectuale.

Bursele pentru Doctoratul Industrial European vor continua să fie oferite şi în cadrul noilor acţiuni Marie Curie, ca parte a noului program "Orizont 2020" al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare, care va începe în ianuarie anul viitor.

.@EU_Commission awards 50th #EU Industrial Doctorate #grant to VAMPIRE #research (eradicating cancer blood supply) http://t.co/ynVMYwD1UN

— European Commission (@EU_Commission) August 20, 2013