Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

25 Mai 2019
Vizualizari: 530
Comentează add

Comisia Europeană respinge ideea renegocierii acordului pentru Brexit, după demisia premierului britanic Theresa May.

Comisia Europeană respinge ideea renegocierii acordului pentru Brexit

mihaela-mihai

Foto Agerpres

Comisia Europeană respinge ideea renegocierii acordului pentru Brexit, după demisia premierului britanic Theresa May.

Cursa pentru desemnarea unui nou prim-ministru conservator a început, iar la Bruxelles există temeri că postul ar putea reveni unui susţinător înverşunat al separării, precum fostul ministru de externe Boris Johnson.

El a declarat că, sub conducerea sa, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană în octombrie, cu sau fără acord, în vreme ce o parte din liderii europeni cred că separarea dezordonată este tot mai probabilă.


Reporter: Mihaela Mihai - Comisia Europeană a anunțat că demisia premierului britanic Theresa May nu schimbă cu nimic poziția celorlalte 27 de state membre ale Uniunii cu privire la acordul de retragere a Regatului Unit din spațiul comunitar.

Documentul nu va fi renegociat, însă declarația politică privind viitoarele relații ar putea suferi modificări. Las rândul său, negociatorul șef european în dosarul Brexit, Michel Barnier, a afirmat că are tot respectul pentru Theresa May și a adăugat că este hotărât să acționeze în continuare pentru o plecare a Marii Britanii din Uniune în baza unui acord.

Autoritățile spaniole cred însă că pare pare aproape imposibil de oprit un Brexit fără acord. Incertitudinea asupra Brexitului mai degrabă a crescut, decât a scăzut - a afirmat și premierul olandez Mark Rutte.

Olanda rămâne pregătită pentru orice eventualitate, inclusiv pentru un scenariu de ieșire fără acord - a mai spus Mark Rutte. O clarificare rapidă a  Brexitului vrea și președintele francez Emmanuel Macron.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a promis că va acționa pentru un Brexit ordonat, adică pentru unul cu acord.

Premierul irlandez Leo Varadkar a avertizat că o eventuală numire a unui premier britanic eurosceptic, care să ceară renegocierea acordului încheiat cu Uniunea, sau chiar un Brexit fără acord ar fi foarte periculoasă pentru Irlanda.

Statutul frontierei dintre această țară membră a Uniunii Europene și provincia britanică Irlanda de Nord a fost principalul motiv care a determinat legislativul de la Londra să respingă acordul convenit de Theresa May cu Uniunea Europeană.


Etichete comisia europeanabrexitmarea britaniedemisietheresa mayue

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live