Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ROMANILOR - continuare Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

30 Septembrie 2021
Vizualizari: 2748
Comentează add

Comisia Europeană propune un încărcător universal pentru telefoanele mobile și alte aparate electronice.

Comisia Europeană propune un încărcător universal pentru telefoanele mobile

mihaela-mihai

 iPhone 7     Foto: Arhivă.

Emisiunea: "Între prieteni" - Realizator: Daniela Mihai-Soare - Comisia Europeană propune un încărcător universal pentru telefoanele mobile. Ce spuneți de asta? Și pentru telefoane mobile, dar și pentru alte aparate electronice. De fapt, este o măsură care ar putea aduce beneficii consumatorilor, prin reducerea costurilor, dar și mediului, pentru că ar fi mai puține deșeuri - cel puțin așa susțin autoritățile de la Bruxelles. 

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă: Avem cu toții mai multe încărcătoare pe care le folosim în funcție de instrumentele sau dispozitivele de care avem nevoie. Trebuia să facem ceva. 

Reporter: Mihaela Mihai - Date oficiale arată că, numai anul trecut, în Uniunea Europeană au fost vândute aproape 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile. În medie, consumatorii dețin trei încărcătoare, dintre care utilizează două în mod obișnuit. Cu toate acestea, 4 din 10 consumatori declară că s-au confruntat cel puțin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil, întrucât încărcătoarele pe care le aveau la îndemână nu se potriveau cu aparatul. O situație costisitoare pentru consumatori, crede Bruxellesul, pentru că, anual, sunt cheltuite aproape 2,5 miliarde de euro pentru încărcătoare care nu sunt furnizate împreună cu dispozitivele electronice. În plus, mai spune Bruxellesul, încărcătoarele neutilizate generează până la 11.000 de tone de deșeuri în fiecare an.

Thierry Breton: Au trecut mai bine de 10 ani de când Comisia este preocupată de acest dosar. Am reușit, în toată această perioadă, să facem pași înainte. Am trecut de la 30 de încărcătoare în anul 2009 la 3 în prezent. Este deja un mare progres.

Reporter: Și, într-adevăr, pe piață sunt, în momentul de față trei tipuri de dispozitive de încărcat: micro USB, cu care au fost echipate multă vreme telefoanele mobile, USB-C, o conexiune mai recentă, și Lightning, utilizat de grupul Apple. Prin propunerea făcută publică zilele trecute, Comisia vrea să impună ca stardard tehnologia USB-C pentru toate telefoanele mobile, dar și pentru tablete, camere video, căști sau console video portabile. Avantajul ar fi că oferă o încărcare mai rapidă. În plus, executivul comunitar propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice.

Thierry Breton: Am avea, în acest fel, mai multă libertate; costurile ar fi mai mici, utilizările ar fi multiple și am reduce deșeurile. 

Reporter: Pentru a putea fi pusă în practică, propunerea executivului comunitar trebuie să treacă de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii, adică de reprezentanții statelor membre. Comisia consideră că o perioadă de tranziție de doi ani, de la data adoptării, va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta, iar Reuters remarcă faptul că propunerea Bruxellesului de instituire a unui încărcător universal este prima de acest fel din întreaga lume.


Etichete (ii)incarcatoarestandardizaretelefoane

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live