Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană propune eliminarea certificatului "apostilă”

Comisia Europeană propune reducerea birocraţiei prin eliminarea autentificării documentelor oficiale.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 25 Aprilie 2013, 13:56

Comisia Europeana a organizat anul trecut o amplă consultare publică prin care cetățenii erau întrebați despre problemele pe care le-au întâmpinat în exercitarea drepturilor lor în calitate de cetățeni ai Uniunii.

Procesul de acceptare a unui document ca fiind autentic în alt stat membru a fost una dintre problematicile invocate de către cetățeni.

În prezent, europenii care se mută într-un alt stat membru trebuie să consacre mult timp și să cheltuiască mulți bani pentru a demonstra că documentele lor oficiale (de exemplu certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice.

Pentru aceasta este nevoie de certificatul „apostilă” care este utilizat de autoritățile publice în alte state ca dovadă a faptului că documentele oficiale sunt veritabile.

Sunt afectate, de asemenea, întreprinderile care desfășoară activitate transfrontalieră în cadrul Uniunii.

AUDIO: Comisia Europeană propune reducerea birocraţiei prin eliminarea autentificării documentelor oficiale.

De exemplu, pentru a dovedi statutul lor juridic, de cele mai multe ori trebuie să prezinte o serie de documente oficiale legalizate.

Propunerile de miercuri pleacă de la ideea că aşa cum hotărârile judecătorești pronunțate în alt stat membru se bucură de încredere, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu serviciul Stării Civile.

Conform propunerilor Comisiei, adoptate miercuri, cetățenii și întreprinderile nu vor mai trebui să prezinte versiuni „legalizate” costisitoare sau traduceri „autentificate” ale documentelor oficiale atunci când, de exemplu, înregistrează o casă sau o societate, când se căsătoresc sau când solicită o carte de rezidență.

Eliminarea acestor cerințe va însemna economii de până la 330 de milioane de euro pentru cetățeni și întreprinderi.

Comisia propune, de asemenea, un instrument de simplificare suplimentară: formulare standardizate multilingve facultative în toate limbile oficiale ale Uniunii, pe care cetățenii și întreprinderile le-ar putea solicita în locul și în aceleași condiții aplicabile documentelor oficiale naționale cu privire la naștere, deces, căsătorie, parteneriat înregistrat, precum și statutul juridic și reprezentarea unei societăți sau a unei alte întreprinderi.

Propunerile prevad, de asemenea, garanții împotriva fraudei.

În cazul în care o autoritate națională are motive întemeiate să pună la îndoială un anumit document, statele membre vor putea verifica autenticitatea documentului cu autoritățile emitente, prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne.