Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

17 Iulie 2013
Vizualizari: 847
Comentează add

Parchetul European va avea competență doar în cazul anchetelor, urmăririlor penale și trimiterilor în judecată pentru infracțiuni care afectează bugetul Uniunii Europene.

Comisia Europeană intenţionează să înființeze Parchetul European Comisia Europeană intenţionează să înființeze Parchetul European - Conține audio

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

EuranetPlus.

Comisia Europeană prezintă, miercuri, un set de propuneri pentru îmbunătăţirea anchetelor şi urmăririlor penale pentru săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene.

Comisia Europeană intenţionează să înființeze Parchetul European şi să consolideze Agenția Uniunii Europene în domeniul cooperării judiciare în materie penală - Eurojust.

Parchetul European - aşa cum este prevăzut în Tratatul de la Lisabona - va avea competență doar în cazul anchetelor, urmăririlor penale și trimiterilor în judecată pentru infracțiuni care afectează bugetul Uniunii, inclusiv pentru folosirea fondurilor europene fără respectarea legii.

Va fi înființat utilizând resursele existente la nivel european, în baza experienței Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și în strânsă colaborare cu Eurojust.

Audio: Eurojust.

În ultimul discurs său privind starea Uniunii pe 2012, președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a subliniat din nou importanța înființării Parchetului European pentru protejarea intereselor financiare ale organizaţiei.

Viitorul Parchet European va investiga, într-o primă etapă, infracţiuni financiare, care lovesc în interesele europene.

Unele state sunt sensibile în legătură cu înfiinţarea unei asemenea instituţii, care va prelua o parte din competenţele naţionale ale ţărilor membre, iar oficialii europeni consideră că o soluţie de compromis poate fi găsită numai prin dialog.

Parchetul European va trebui să acţioneze în colaborare strânsă cu sistemele de justiţie naţionale.

Nu va fi creat un Cod de procedură penală european, ci doar o serie de reguli valabile pentru toate statele membre, iar anchetele propriu-zise se vor desfăşura potrivit legislaţiei naţionale din fiecare ţară a Uniunii Europene.

Cât priveşte EUROJUST, instituţie înfiinţată în urmă cu zece ani, are misiunea de a sprijini şi întări coordonarea şi cooperarea dintre autorităţile naţionale, în lupta împotriva formelor grave de criminalitate transfrontalieră care afectează Uniunea Europeană.

Comisia are un plan de consolidare a instituţiei, care prevede, între altele: crearea unui mecanism de coordonare cu ţările membre în caz de urgenţă, îmbunătăţirea transmiterii de informaţii de la instituţiile naţionale către Eurojust, consolidarea relaţiei dintre Eurojust şi Reţeaua Judiciară Europeană, consolidarea cooperării judiciare cu ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană.


Etichete EuranetPlusComisia EuropeanăTratatul de la LisabonaOLAFEurojustParchet European

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live