Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

10 Iulie 2012
Vizualizari: 1784
Comentează add

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Hansen, a declarat că executivul european rămâne preocupat de "rapiditatea şi de consecinţele deciziilor luate săptămâna trecută în România".

Comisia Europeană "are întrebări privind independenţa CCR"

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Hansen. Foto: arhivă Reuters.

Evoluţiile politice de la Bucureşti continuă să se afle în atenţia oficialităţilor europene care şi-au exprimat, şi marţi, preocuparea faţă de consecinţele deciziilor luate săptămâna trecută în România.

O nouă reacţie a venit de la Comisia Europeană, care a precizat că are, încă, unele întrebări privind independenţa Curţii Constituţionale şi a sistemului judiciar.

Motiv pentru premierul Victor Ponta de a merge personal, la Bruxelles, pentru a oferi clarificările necesare.  

Oficialii de la Comisia Europeană aşteaptă lămuriri de la membrii delegaţiei guvernamentale române, care se vor afla joi, la Bruxelles.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Hansen, a confirmat, marţi, întâlnirea dintre preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi premierul român, Victor Ponta, şi a prezentat reacţia executivului european la deciziile de luni ale Curţii Constituţionale din România.  

"În legătură cu decizia de luni a Curţii Constituţionale din România, noi am luat act că această instanţă a confirmat faptul că parlamentul României a aplicat procedurile corecte, când a luat decizia de a-l suspenda pe preşedintele Băsescu. Cred că este prematur, pentru noi, să facem o analiză completă a acestor decizii şi a celorlalte acţiuni care le-au precedat.

"Şi, în orice caz, analiza, în acest moment, nu poate fi exhaustivă pentru că noi aşteptăm reuniunea de joi, cu premierul României, pentru a avea lămuririle pe care Comisia le-a cerut, inclusiv în convorbirea de vineri dimineaţă dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Barroso", a declarat Pia Hansen.  

Purtătoarea de cuvânt a exprimat, totodată, preocuparea şi interesul europenilor faţă de cele întâmplate recent, pe scena politică din România. 

"Rămânem preocupaţi, în continuare, de rapiditatea şi de consecinţele deciziilor luate săptămâna trecută în România şi avem multe întrebări în legătură cu independenţa Curţii Constituţionale şi a puterii judecătoreşti, în conformitate cu prevederile Constituţiei", a mai spus Pia Hansen.   

Şeful guvernului de la Bucureşti a anunţat că va face o vizită la Bruxelles, dar şi în alte capitale europene, pentru a explica demersurile guvernului şi ale USL din ultima vreme, inclusiv cel privind suspendarea preşedintelui Băsescu.

Premierul Ponta va discuta, miercuri, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, iar joi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.


Etichete oficialităţiUEPia HansenTraian BăsescuUSLVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live