Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

21 Noiembrie 2014
Vizualizari: 440
Comentează add

Comisia Europeană a marcat joi Ziua Universală a Copiilor şi totodată împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei Drepturilor Copilului.

Comisia Europeană a marcat joi Ziua Universală a Copiilor Comisia Europeană a marcat joi Ziua Universală a Copiilor - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Liderii Uniunii Europene, în frunte cu şefa diplomaţiei, Federica Mogherini, spun, într-o declaraţie comună, că acum, la 25 de ani de la adoptarea Convenţiei Drepturilor Copilului, sprijinul global pentru respectarea prevederilor acestui document esenţial este la un nivel fără precedent.

Chiar şi aşa, executivul comunitar este doar o parte a unui efort continuu de protejarea a copiilor, categoria socială cea mai vulnerabilă. În acest sens, Comisia precizează că va continua să lucreze îndeaproape cu parteneri din întreaga Lume, în special cu UNICEF şi cu organizaţiile societăţii civile.

Combaterea exploatării prin muncă a copiilor este una din priorităţile agendei comunitare, se mai arată în declaraţia comună publicată astăzi la Bruxelles. Totodată, Uniunea Europeană este extrem de procupată de implicarea copiilor în conflicte armate din întreaga Lume.

Audio: Comisia Europeană a marcat joi Ziua Universală a Copiilor.

Uniunea s-a alăturat campaniei „Copii, nu soldaţi!”, iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Obiectivul demersului este ca până în 2016 recrutarea şi explotarea minorilor să ia sfârşit.

Violenţa împotriva copiilor este o altă realitate crudă pe care forurile de decizie încearcă să o schimbe: Comisia Europeană susţine fără rezerve dreptul copiilor la justiţie şi totodată dreptul la respectraea indentităţii copiilor. Nu în ultimul rând, Comisia reaminteşte de summitul organizat în luna iulie la Londra, când au fost anunţate finanţări pentru combaterea practicilor barbare, aşa-numite tradiţionale, cum sunt mutilarea gentială a fetiţelor musulmane sau obligarea minorilor să se căsătorească la vârste fragede.

Pe lângă Ziua Universală a Copiilor, astăzi se marchează şi 25 de ani de la adoptarea Convenţiei Drepturilor Copilului. Acest document impune un set de standarde şi obligaţii pe care guvernele din întreaga Lume le au, pentru ca minorii să se poată dezvolta la potenţialul maxim.

Combaterea discriminării, dreaptul la viaţă şi dezvoltare, urmărirea celor mai bune interese ale copiilor şi respectul faţă de părerile copiilor sunt principiile fundamentale stipulate în Convenţie.


Etichete Comisia EuropeanăBruxellesEuranet PlusFederica MogheriniUNICEF

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live