Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Martie 2015
Vizualizari: 1257
Comentează add

Astăzi se aşteaptă alegerea unui nou preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, după retragerea senatorului PNL, Crin Antonescu.

Comisia de revizuire a Constituției își reia azi activitatea

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei se reuneşte astăzi într-o formulă nouă, adoptată recent de plenul reunit al Parlamentului.

Astăzi se aşteaptă alegerea unui nou preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, după retragerea senatorului PNL, Crin Antonescu.

Locul acestuia în comisie a fost preluat de liberalul Puiu Haşotti, care spune însă că nu el va conduce dezbaterile legate de revizuire şi că cel mai probabil funcţia va fi preluată de senatorul PSD, Ioan Chelaru.

Odată aleasă conducerea, comisia va stabili şi un calendar al dezbaterilor pentru revizuirea Constituţiei. Primul proiect redactat de membrii comisiei pe această temă şi adoptat de Parlament a fost atacat de PDL la Curtea Constituţională.

Judecătorii Curţii au decis, în urmă cu un an, că proiectul este neconstituţional, iar printre prevederile apreciate ca situându-se în afara limitelor revizuirii se regăsesc mecanismul stabilit pentru desemnarea premierului şi pierderea mandatului de parlamentar odată cu demisia din partidul politic pe listele căruia a fost ales sau la data înscrierii într-un alt partid.

Tot de astăzi, vor fi puse la dispoziţia parlamentarilor iniţiativele legislative cu privire la alegerile locale, finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în vederea depunerii de amendamente.

Documentele se vor întoarce la Comisia de Cod Electoral, însoţite de propunerile senatorilor şi ale deputaţilor, apoi vor fi supuse aprobării fiecarei camere legislative în parte.


Etichete ComisieConstitutieParlamentPNLCrin AntonescuCod ElectoralPuiu HasottiIoan ChelaruPDLCurtea Constitutionala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live