Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comerţul, "un puternic motor al creşterii economice" în Europa

Importanţa acordurilor comerciale în susţinerea şi întărirea performanţelor economice ale Uniunii Europene a fost subliniată într-un raport al Comisiei Europene.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 27 Martie 2015, 11:37

Comerţul este un puternic motor al creşterii economice şi al creării de locuri de muncă în Europa.

Aceasta este concluzia la care au ajuns, astăzi, din nou, miniştrii economiei din Uniunea Europeană reuniţi la Riga, după ce au analizat rezultatele Acordului de Liber Schimb încheiat cu Coreea de Sud în 2011.

În Uniunea Europeană, 31 de milioane de locuri de muncă - peste 14% din totalul angajaţilor - depind de exporturile către ţările terţe şi fiecare miliard de euro produs din export susţine 14.000 de salariaţi.

Milioanele de locuri de muncă legate de comerţ sunt în domeniile - vânzări cu amănuntul, vânzări en gros, manevre portuare, logistică şi transport - şi cele mai multe dintre ele sunt în general mai bine plătite decât în alte sectoare de activitate.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Importanţa acordurilor comerciale în susţinerea şi întărirea performanţelor economice ale Uniunii Europene a fost subliniată într-un raport al Comisiei Europene care a stat la baza discuţiilor informale de la Riga din această săptămână, dintre miniştrii economiei din statele membre.

Raportul anual privind implementarea acordului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Coreea de Sud, prezentat joii, furnizează mai multe dovezi ale contribuţiei comerţului la economie.

Exportul de bunuri din Uniunea Europeană către Coreea de Sud a crescut cu 35% din 2011, când a intrat în vigoare acordul de liber schimb, ajungând acum la 41,5 miliarde de euro faţă de 30,6 cât erau înainte.

Exportul de produse complet liberalizate a crescut cu 46%, iar cel al celor parţial liberalizate cu 37%, ajungându-se la o creştere totală anuală de 4,7 miliarde de euro.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la exporturile auto - peste 90% - şi de utilaje de transport - aproape 56 de procente. Şi importurile de bunuri din Coreea de Sud au crescut cu 21%.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, a subliniat că acordul încheiat cu Coreea de Sud arată foarte bine de ce avem nevoie de comerţ liber: a dat avânt schimburilor comerciale, au apărut noi oportunităţi de afaceri pe piaţa din estul Asiei care este într-o dezvoltare rapidă.

Acest raport confirmă faptul că de această creştere a comerţului internaţional beneficiază la fel de mult şi companiile europene, dar şi consumatorii, având în vedere că Uniunea Europeană este cel mai mare exportator şi importator.

Acordul de liber schimb încheiat cu Coreea de Sud în 2011, este cel mai ambiţios astfel de acord implementat până acum de Uniunea Europeană. Este, de altfel, şi primul acord încheiat cu o ţară asiatică.