Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Martie 2019
Vizualizari: 1253
Comentează add

O slujbă de pomenire a fost ţinută la Monumentul Aripi din P-ţa Presei Libere din Bucureşti urmată de depuneri de coroane de flori la acest monument dedicat victimelor comunismului

Comemorări ale victimelor regimului comunist

radiojurnal

Foştii deţinuţi politici şi victimele regimului comunist din România din perioada 1944-1989 sunt comemoraţi astăzi în ziua în care Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei 40 de mucenici din Sevastia.

O slujbă de pomenire a fost ţinută la Monumentul Aripi din Piaţa Presei Libere din Bucureşti urmată de depuneri de coroane de flori la acest monument dedicat victimelor comunismului.

Prezent la eveniment, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că avem datoria să nu uităm jertfele care au făcut posibile libertatea şi democraţia de astăzi.


Călin Popescu Tăriceanu: Mi-am adus aminte nişte cuvinte ale uneia dintre cei care a petrecut o bună parte din viaţă în închisorile şi teminţele comuniste, Nicolae Steinhard, care a spus că biruinţa nu este obligatorie, dar lupta este. Au fost foarte mulţi care nu au mai apucat să vadă biruinţa în decembrie 1989. Eu cred că jertfele celor care au fost închişi în perioada comunistă, au fost torturaţi, au suferit umilinţe dau astăzi României posibilitatea să aibă încă coloana vertebrală dreaptă.


Reporter: O ceremonie de comemorare a victimelor comunismului şi foştilor deţinuţi politici a avut loc astăzi şi la Arad.


-: Ne mai aducem aminte de tot ce a fost în închisorile comuniste şi ce mai suferit.


-: Ne amintim de suferinţele pe care am trecut prin închisorile comuniste.


-: Tinerii ar trebui să ştie că atunci când vor să depună un efort pentru patria lor cu orice preţ trebuie să salveze patria chiar dacă lupta lor nu va fi încununată cu succes, dar pe parcursul vieţii lor vor constata că va fi încununată, dar să nu cedeze.


-: Tinerii ar trebui să ştie şi să ieie în seamă pentru că dacă nu ne cunoaştem trecutul s-ar putea să repetăm pe viitor.


Realizator: Comemorarea deţinuţilor politici anticomunişti în ziua Sfinţilor 40 de Mucenici a fost decisă printr-o lege aprobată de parlament în anul 2011.

Se estimează că regimul comunist a aruncat în închisoare peste 1 milion de români dintre care zeci de mii au murit din cauza regimului de detenţie.


Etichete comemorăricomunismComemorări ale victimelor regimului comunistFoştii deţinuţi politici şi victimele regimului comunist din Româniabormucenicimonumentul aripipiata presei liberesenatcalin popescu tariceanudetentiearad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live