Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

29 Martie 2011
Vizualizari: 2033
Comentează add

În mai mult oraşe din ţară au avut loc proteste faţă de decizia ministerului sănătăţii de comasare a spitalelor sau transformare a acestora în cămine de bătrâni.

Comasarea spitalelor scoate medicii în stradă

mihaela-enache

Foto: Arhivă Agerpres.

Transformarea celor aproape 70 de spitale desemnate de ministerul sănătăţii să devină cămine de bătrâni este în continuare o problemă cu multe necunoscute şi motiv de critici din partea angajaţilor sau a diverselor organizaţii.

Ministerul sănătăţii promite că până la sfârşitul acestei luni va publica metodologia de clasificare a unităţilor spitaliceşti pe baza căreia, în 30 de zile, spitalele trebuie să înainteze o fişă de evaluare, după cum explică pentru Radio România Actualităţi, ministrul Attila Cseke. 

"În 30 de zile problemele reţelei spitaliceşti nu vor putea fi soluţionate, dar măcar vom avea o radiografie, astfel încât vom vedea ce trebuie să facem, ce secţii trebuie comasate, ce spitale eventual trebuie comasate. Cele care sunt propuse sunt reanalizate şi pe baza acestei modelări de clasificări şi altele s-ar putea ca pe baza acestei clasificări să fie puţin remodelate, dar comasări de spitale sunt necesare, fără discuţie", a declarat Attila Cseke. 

În multe dintre spitalele care ar trebui să se transforme în azile de bătrâni atmosfera este încordată, pentru că ordinele de închidere au ajuns deja cu data de 1 aprilie, iar angajaţii şi managerii nu ştiu exact ce se va întâmpla cu ei.

Joi, unitatea sanitară din Vânju Mare îşi închide porţile şi nimeni nu ştie dacă va putea fi transformată în cămin de bătrâni, iar oamenii riscă să rămână în stradă fără serviciu,  transmite corespondentul Radio România Actualităţi Mehedinţi, Mihai Bădescu.

Această maternitate a adus pe lume în fiecare an între 270 şi 280 de naşteri.

Este probabil ultimul copil născut în maternitatea din Vânju Mare.

De la 1 aprilie maternitatea se va închide. 

200 de milioane de lei printr-un proiect de dezvoltare regională

Specialiştii cred că, prin închiderea spitalelor, cheltuielile vor creşte şi mai mult cu salariile personalului medical, care în spitalele judeţene sunt mult mai mari decât în cele orăşeneşti şi apoi va creşte şi tariful transportului bolnavilor cu salvarea pe distanţe mai mari. 

În acest moment, există un proiect comun de dezvoltare regională al ministerului sănătăţii şi al ministerului muncii, pentru care s-a stabilit un fond de peste 200 de milioane de lei, transmite reporterul România Actualităţi, Adriana Turea.

Până la sfârşitul anului, pentru transformarea celor 67 de spitale în cămine de bătrâni s-au alocat peste 50 de milioane de lei.

Aceşti bani trebuie accesaţi de autorităţile locale în subordinea cărora sunt spitalele şi tot proiectul va fi coordonat de Ministerul Muncii. 

Ministrul sănătăţii a declarat de nenumărate ori că personalul medical nu are de ce să îşi facă griji.

Ministrul sănătăţii Cseke Attila a declarat că a trimis un ordin către spitale prin care li se cere un plan de evacuare.

"Avem un plan de evacuare pe care-l discutăm cu Direcţia de Sănătate Publică, pentru că în mod cert pacienţii nu trebuie să sufere, şi noi am avut până acum trei videoconferinţe cu Direcţia de Sănătate Publică. Vom disloca mijloace de transport pentru transportul pacienţilor. Sunt deja câteva în care nu mai este nici un pacient la ora la care discutăm.

"Sunt unităţi sanitare la care la 70 de paturi astăzi sunt internaţi doi bolnavi şi avem în vedere un plan de dislocare de mijloace de transport de ambulanţă în următoarea perioadă, în acele localităţi unde astăzi nu există nici ambulanţă, nici SMURD", a declarat Cseke Attila.


Etichete spitaleCseke Attilamediciproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live