Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Ioan Suciu

5 August 2016
Vizualizari: 2746
Comentează add

Campanie inițiată de RRA "Cei ce ne-au dat nume - Școală cu nume".

Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”-Arad Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”-Arad - Conține audio

ioan-suciu

Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”-Arad.

Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”-Arad  este o institutie de elita a învăţământului din România . Elena Ghiba Birta a fost o protectoare de seamă a învăţământului românesc din zona de vest a ţării in conditiile vitrege ale secolului 19.In prezent tinerii  arădeni sunt mândrii ca aparţin unei astfel de comunităţi.Trei dintre acestia sunt Enrico Sângiorz ,Răzvan Creştin si Andrei Toma .

AUDIO: Matinal.

COLEGIUL NAŢIONAL „ELENA GHIBA BIRTA” îşi propune să devină unul dintre liderii în materie de instrucţie şi educaţie de excelenţă, care să formeze tineri cu profil european, capabili să parcurgă cu succes rute academice şi să participe activ la viaţa comunităţii.In aceasta institutie de invatamant  cu dăruire, profesionalism şi responsabilitate sunt instruiti si educati elevii prin servicii educaţionale de calitate, beneficiind de un corp profesoral competitiv, de oferte educaţionale atractive şi de un climat de muncă stimulativ apreciaza directorul colegiului,profesoara Eugenia Groşan.

AUDIO: La minut.

Elena Ghiba s-a născut în 1801, la Bichiş (Bekes), în familia parohului de la biserica ortodoxă neunită.Cu un an înainte de moarte îşi întocmeşte testamentul, care cuprinde, printre alte donaţii importante, o donaţie specială de 48.000 de florini oferită pentru crearea unei fundaţii numită Fundaţia „Elena Ghiba Birta”. Din veniturile acestei fundaţii urma să se acorde, anual, 12 burse (stipendii ) a câte 200 de florini pentru elevii şi studenţii săraci, dar merituoşi, de religie ortodoxă şi de origine greacă sau români din judeţele Bihor, Bekeş sau Cenad. Bursierii proveneau din familii cu venituri modeste ( ţărani, învăţători, meseriaşi, preoţi, funcţionari, etc. ). Unii au fost orfani. În urma absolvirii şcoliilor, mulţi au devenit medici, jurişti, preoţi, profesori, arhitecţi, învăţători, etc. Mulţi au devenit personalităţi marcante ale vieţii culturale sau politice româneşti dinainte de 1918 sau după 1918. Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta îi poartă astăzi numele iar în faţa instituţiei se află aşezat bustul binefăcătoarei.


Etichete Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”-Aradscoala cu numearad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live