Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

24 Iulie 2019
Vizualizari: 1568
Comentează add

Nici unul dintre sectoarele Capitalei nu a aplicat integral prevederile ordonanţei privind colectarea selectivă a deşeurilor.

Colectarea selectivă a deşeurilor, o problemă generalizată în București

bogdan-isopescu

Foto arhivă

Nici unul dintre sectoarele Capitalei nu a aplicat integral, până în acest moment, prevederile ordonanţei privind colectarea selectivă a deşeurilor, aşa că, teoretic, primăriile, companiile de salubritate sau asociaţiile de bloc pot primi amenzi de până la 40.000 de lei de la Garda de Mediu.

Ordonanţa privind colectarea selectivă impune autorităţlor locale cateva principii-cheie pentru ca România să recupereze decalajele faţă de Europa la acest capitol şi să atingă o reciclare de 42% anul acesta.

La fiecare casă sau scară de bloc din Bucureşti, ar trebui să se găsească astăzi între două şi patru recipiente, astfel încât să fie separate deşeurile menajere de cele reciclabile.

Cetăţenii care separă astfel deşeurile ar trebui să fie recompensaţi cu o taxă de salubritate mai mică, în timp ce persoanele care amestecă deşeurile ar trebui să fie sancţionate cu o taxă mai mare sau chiar cu amendă.

Maşinile de salubritate ar trebui şi ele să colecteze separat fracţiile de deşeuri, adică să existe transporturi diferite.

Toate aceste acţiuni ar trebui să fie puse în practică fie de primării, fie de companiile de salubritate cu care primăriile au contracte, însă nici un sector din Bucureşti nu a aplicat total prevederile ordonanţei şi, mai mult, există sectoare unde nimic nu s-a schimbat faţă de anul trecut.

În Sectorul 3, spre exemplu, acolo unde primăria se ocupă de salubritate, nu o companie privată, gunoiul este aruncat la aceeaşi pubelă, pentru că nu există pubele diferite.

Administratorii asociaţiilor de bloc, locatarii sau cei care stau la casă spun că nu li s-a comunicat nimic.

Mai mult, în Sectorul 3 nu se plăteşte taxă de salubritate.

Flavius Ardelean, director în Ministerul Mediului, condamnă acest tip de primării pentru că nu încearcă să educe cetăţeanul în spiritul reciclării

Flavius Ardelean: Nu este permis. O primărie trebuie să ştie că, în cazul în care nu-şi atinge aceste obiective, practic se vor întoarce împotriva ei cu orice fel de amendă pe care Comisia Europeană o impune României.

Cel mai bine pare a fi în Sectorul 6, singurul unde s-au împărţit organizat pubele sau saci diferiţi pentru două fracţii de deşeu, însă din cele peste 2.000 de asociaţii de bloc din Sectorul 6, doar 600 au semnat contractale noi de salubritate; restul au refuzat pe motiv că niciun administrator nu vrea să-şi asume educarea locatarilor pentru a arunca separat gunoiul.

Aşa se face că, de la un sector la altul, amenzile Gărzii de Mediu pot fi încasate fie de primării, fie de companiile de salubritate, fie de asociaţiile de locatari sau chiar de cetăţenii fără contract.


Etichete colectareselectivădeşeuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live