Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

31 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1457
Comentează add

Reprezentanţii justiţiei solicită modificări la Codul de Procedură Penală înainte de intrarea lui în vigoare. Traian Băsescu îi cere premierului modificarea Codului prin OUG.

Codul de Procedură Penală, criticat de preşedinţie, DNA şi CSM

carmen-valica

Foto: Arhivă.

Preşedintele Traian Basescu îi cere premierului Victor Ponta, să adopte astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, modificările la Codul de Procedură Penală cerute de reprezentanţii justiţiei.

Într-un comunicat de presă, Preşedinţia precizează că este vorba despre modificările solicitate de conducerea Curţii Supreme, respectiv de cea a Direcţiei Anticorupţie.

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că va trimite astăzi  guvernului modificările discutate ieri cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, iar premierul spunea că actul normativ propus va fi discutat în guvern săptămâne viitoare.

Codul de Procedură Penală şi cel Penal intră în vigoare în această noapte, la ora 24:00.

Preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, avertizează cu privire la apariţia unor difuncţionalităţi în activitatea instanţelor dacă modificările, propuse încă din octombrie, nu vor fi aplicate înainte de intrarea în vigoare a codurilor, adică astăzi.

Instanţa Supremă a propus, printre altele, majorarea limitelor speciale ale pedepsei în cazul unor infracţiuni contra patrimoniului care au produs consecinţe deosebit de grave sau modificarea dispoziţiilor noului Cod de Procedură Penală, care au drept efect crearea unor situaţii suplimentare de incompatibilitate.

Probleme semnalate de DNA

La rândul său, Direcţia Nationala Anticorupţie îşi exprimă "deosebita îngrijorare privind intrarea în vigoare, în forma adoptată de parlament, a prevederilor noului Cod Penal şi ale noului Cod de Procedură".

Una dintre problemele semnalate şi care vizează Codul Penal, nu pe cel de Procedură, se referă la ceea ce DNA numeşte "înlăturarea răspunderii penale a unor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave", spune purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

"Limitele de pedeapsă prevăzute pentru această infracţiune se vor reduce de la închisoare de la 10 la 20 de ani la limitele de pedeapsă de la unu până la cinci ani. Consecinţa este că şi termenul de prescripţie se va reduce.

"Înseamnă că multe înşelăciuni, comise în dauna statului, precum cele săvârşite cu ocazia reconstituirii dreptului de proprietate şi care sunt identificate după mulţi ani de la săvârşirea faptei, riscă să nu mai fie pedepsite", spune Livia Săplăcan.

Şi dacă va intra în vigoare în actuala formulă doar pentru câteva zile, reglementarea va produce efecte, explică Livia Săplăcan, deoarece va putea fi invocată oricând legea cea mai favorabilă.

DNA informează că sunt puse în pericol de a fi închise anul acesta 12 cauze aflate pe rolul instanţelor, iar cel viitor 23.

Codul Penal "nu se modifică"

După cum a spus însă ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, deşi lucrează la unele modificări, acestea nu vor viza Codul Penal.   

"Nu se modifică Codul Penal. Propunerile sunt referitoare la Cod de Procedură Penală şi Legea de punere în aplicare. Nu putem interveni pe Codul Penal acum. Poate şi eu sunt de acord cu ceea ce spun judecătorii şi procurorii pe anumite tipuri de infracţiuni.

"Putem să facem acest lucru printr-un proiect de lege care să necesite o dezbatere", spune Robert Cazanciuc.

CSM a transmis ieri o serie de propuneri de modificare a Codului de Procedură şi a Legii de aplicare.

Unele dintre acestea vizează şi controversata chestiune a interceptărior conversaţiilor telefonice.

DNA semnala că nu vor mai putea fi făcute interceptări înaintea declanşării urmăririi penale, dacă aceasta viza o anumită persoană.

CSM propune modificarea articolului, astfel încât poate începe urmărirea cu privire la faptă, deci cu posibilitatea interceptărilor, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.


Etichete CSMTraian BăsescuVictor PontaRobert CazanciuccoduripenalprocedurăDNALivia SăplăcanLivia Stanciu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live