Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

10 Februarie 2020
Vizualizari: 401
Comentează add

Membrii guvernului trebuie să dea dovadă în exercitarea demnităţii publice pe care o deţin de integritate, imparţialitate şi transparenţă, scrie în codul de conduită.

Codul de conduită pentru membrii guvernului a fost publicat

petruta-obrejan

 Palatul Victoria din București-sediul Guvernului României.      Foto: Arhivă.

Codul de conduită pentru membrii guvernului a fost publicat LUNI, 10 februarie, la Bucureşti. Publicarea acestui document este una din recomandările făcute României în Mecanismul de Cooperare şi Verificare convenit cu Comisia Europeană.

De altfel, experţii Comisiei încep o nouă misiune de evaluare, urmând să aibă întâlniri cu reprezentanţii mai multor instituţii.

Membrii guvernului trebuie să dea dovadă în exercitarea demnităţii publice pe care o deţin de integritate, imparţialitate şi transparenţă. De asemenea, ei trebuie să ţină cont de supremaţia Constituţiei şi a legii, dar şi de interesul public.

Potrivit Codului de conduită, publicat astăzi, pe site-ul guvernului, membrii executivului trebuie să-şi îndeplinească mandatul cu competenţă, eficienţă, conştiinciozitate şi corectitudine, să aibă un limbaj, o atitudine sau o conduită, care să corespundă solemnităţii specifice funcţiei deţinute.

Cu alte cuvinte, nu pot folosi un limbaj indecent, jignitor sau calomnios, iar ţinuta vestimentară trebuie să fie una decentă. Odată rezolvată problema limbajului şi a ţinutei, se precizează în cod că trebuie să folosească util şi eficient banii publici şi nu pot primi direct sau indirect niciun fel de cadouri sau avantaje întrucât s-ar putea interpreta că prin acordarea lor se încearcă influenţarea vreunei decizii.

De asemenea, dacă se găsesc într-o situaţie care ar putea genera conflict de interese sau incompatibilitate, membrii guvernului trebuie să declare imediat natura acelei situaţii, iar dacă se încalcă vreuna dintre prevederile codului, secretarul general al guvernului îl va informa pe premier, care, la rândul său, va supune întreaga situaţie discuţiei cabinetului.


Etichete MCVCEintegritatecodminiştridemnitari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live