Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

26 Iunie 2019
Vizualizari: 737
Comentează add

Codul administrativ are o serie de prevederi controversate, mai ales în ceea ce priveşte pensiile speciale ale aleşilor locali.

Codul administrativ a fost adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă

petruta-obrejan

 Premierul Viorica Dăncilă. Foto: Agerpres.

Guvernul a adoptat marţi, 25 iunie, Codul administrativ, prin Ordonanţă de Urgenţă. Este un document care îşi propune să simplifice reglementările din administraţia publică. De asemenea, instituie mecanisme care preîntâmpină blocaje în instituţiile publice.
 
Are însă şi o serie de prevederi controversate, mai ales în ceea ce priveşte pensiile speciale ale aleşilor locali şi reducerea termenului pe care îl are preşedintele pentru a numi un ministru. 
 
Noul Cod administrativ - spunea vicepremierul Daniel Suciu - este pentru cetățenii care se lovesc de neajunsurile actului administrativ, iar cei care critică urgența deciziei Executivului, de fapt nu doreau adoptarea acestui document, care vine în sprijinul modernizării administrației publice locale și centrale.
 
"Noi deja lucrăm la programarea următorului exercițiu financiar cu Comisia Europeană și trebuie să îndeplinim măcar ceea ce ne-am asumat vizavi de funcția publică. Suntem față de o prevedere în urmă cu doi ani de zile și față de altă prevedere, asumată împreună cu Comisia Europeană, cu un an de zile în urmă", a declarat vicepremierul Daniel Suciu.
 
Una dintre prevederile noului cod stabileşte proceduri şi termene pentru numirea în funcția de membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului, astfel că președintele poate refuza numirea doar o singură dată, a mai spus Daniel Suciu.
 
De asemenea, în noul Cod administrativ se regăsesc reglementări, proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleși prin hotărârea instanței, și nu prin hotărârea unei comisii de validare, iar hotărârile consiliilor locale sau județene se vor adopta cu jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie. Daniel Suciu a mai spus că proiectul adoptat de Executiv nu este unul perfect, însă va ajunge în Parlament şi vor fi făcute corecturile necesare.

Etichete cod administrativOUGordonanţăpensii spcialetermeneDaniel Suciu,

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live