Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

24 Iunie 2020
Vizualizari: 468
Comentează add

Cod roşu de viituri pe râul Prut

gina-poenaru-botosani

 Foto: Arhivă/Cristiana Sabău.

Este cod roşu de viituri pe râul Prut, până vineri la miezul nopții. Râul a depășit cu peste un metru cota de pericol și avea miercuri, 24 iunie, la prânz tendința de creștere. 

 
La ora 14, cota de pericol era depășită cu 125 de cm la stația hidrometrică Oroftiana și cu 25 de cm în aval, la Stânca-Costești. Cota de inundație a fost depășită cu 136 de cm la Rădăuți Prut.
 
Din cauza precipitațiilor din ultimele zile căzute pe teritoriul Ucrainei, în prezent se propagă o nouă viitură pe râul Prut, care, conform estimărilor efectuate atât de hidrologii români și specialiștii Apelor Române, cât şi de omologii din Ucraina, va depăși cotele de pericol.
 
Administrația Națională Apele Române a trimis în judeţul Botoşani panouri mobile de apărare, 20.000 de saci, 20.000 de maşini cu nisip şi utilaje, astfel încât populația din Oroftiana, Baranca și Rădăuți Prut să își poată proteja proprietățile din zonele joase.
 
Localnicii și pompierii militari au început deja să facă diguri pentru a stăvili apa care ameninţă satul. Pe toată lungimea râului au fost dislocate efective de pompieri care, astăzi, au evacuat preventiv din calea viitorii peste 90 de locuitori din Baranca, Hudești, între care 34 de copii.
 
Aceștia vor locui fie în casele proprietate, construite după inundațiile din 2008 într-o zonă fără risc, fie la rude.
 
Administrația Bazinală de Ape Prut - Bârlad dă asigurări că acumularea Stânca-Costeşti este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut.
 
Are o capacitate maximă de 1,4 miliarde de metri cubi și nivelul normal de retenție este de 735 de milioane de metri cubi de apă. Ieri, în lacul de acumulare se aflau 697,3 milioane metri cubi de apă. Şi pentru a evita eventualele pericole din aval, aici au loc deversări controlate.

Etichete Prutviiturăploiinundații

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live