Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

24 Iunie 2020
Vizualizari: 301
Comentează add

Pe râul Prut, în județul Botoșani e așteptată în această după-amiază o viitură, după ce aseară trei baraje din Ucraina au cedat.

Cod roşu de inundaţii pe râul Prut, în judeţul Botoşani

gina-poenaru-botosani

Arhivă Foto: Maria Mandita.

Pe râul Prut, în județul Botoșani e așteptată în această după-amiază o viitură, după ce aseară trei baraje din Ucraina au cedat.

Zeci de oameni au fost evacuați preventiv, iar echipe de pompieri sunt pregătite să intervină.

Astăzi, la ora 12:00 pe râul Prut, la stația hidrometrică Oroftiana cota de pericol s-a depășit cu 112 cm și tendinţa este în creștere.

La stația hidrometrică Rădăuți-Prut s-a depășit cu 110 cm costa de inundații, tendința fiind, de asemenea, în creștere iar în aval, la Stânca-Costești, cota de pericol  fost depășită cu 14 cm.

Practic, Prutul creşte cu 5 cm pe oră.

Din cauza precipitațiilor din ultimele zile căzute pe teritoriul Ucrainei, în prezent se propagă o nouă viitură pe râul Prut care, conform estimărilor efectuate și de hidrologii români și specialiștii Apelor Române, și de omologi din Ucraina, va depăși cotele de pericol. Regia Autonomă Apele Române dă asigurări că acumularea Stânca-Costești este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut. Situația este ținută sub control.

Pe toată lungimea râului au fost dislocate efective de pompieri care astăzi au evacuat preventiv din calea viiturii peste 90 de locuitori din satul Baranca, comuna Hudești, între care și 34 de copii. Aceștia vor locui fie în casele proprietate construite după inundațiile din 2008 într-o zonă de risc, fie la rude.

Regia Autonomă Apele Române a mai dispus distribuirea a 20.000 de saci care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăților din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut. Codul roşu pentru râul Prut a fost pelungit până vineri, la ora 24:00. 

Numeroase râuri sunt vizate de avertizări cod portocaliu și galben. Meteorologii au emis o nouă atenționare cod portocaliu de furtună, valabilă până la noapte, la ora 3:00, în Moldova, Dobrogea și local în Muntenia şi Transilvania. 


Etichete (ii)viiturăprutavertizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live