Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Iulie 2017
Vizualizari: 1873
Comentează add

Meteorologii au prognozat maxime care vor ajunge şi la 44 de grade.

Cod roșu de caniculă

radiojurnal

Foto: meteoromania.ro.

Luna iulie începe cu temperaturi neobişnuit de ridicate.

Meteorologii au prognozat pentru astăzi maxime care vor ajunge şi la 44 de grade, dar care vor fi şi mai ridicate la nivelul solului în marile oraşe.

De altfel, jumătate din ţară intră de la ora 10:00 sub incidenţa unui cod roşu de caniculă, valabil până diseară. Sunt vizate 19 judeţe din sudul şi estul teritoriului, inclusiv Capitala.

Este pentru a treia oară în istorie când Administraţia Naţională de Meteorologie emite o astfel de avertizare, cea mai ridicată temperatură fiind înregistrată până în prezent pe 24 iulie 2007, la Calafat, 44,3 grade Celsius.

Autorităţile au luat măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, cum ar fi înfiinţarea unor puncte de prim-ajutor şi asigurarea apei potabile.

Carmen Dan, ministrul de interne: Avem la acest moment înfiinţate 517 puncte de prim ajutor, 32 de persoane afectate de caniculă au fost identificate numai de echipajele MAI. Acestora li se adaugă şi intervenţiile realizate de serviciile judeţene de ambulanţă. Pompierii au efectuat opt transporturi de apă în diverse localităţi din judeţele Cluj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Mureş. Am atenţionat asupra riscului de incendii de vegetaţie uscată; avem deja înregistrate astfel de situaţii în 16 judeţe. În toate aceste situaţii s-a intervenit eficient şi nu există pagube importante. Am transmis prefecţilor din judeţele aflate sub avertizare să asigure continuitate la instituţiile prefectului şi să nu părăsească judeţul în acest sfârşit de săptămână.

Camioanele de mare tonaj nu au voie să circule, astăzi, între orele 10:00 şi 21:00, pe drumurile publice afectate de caniculă .

De asemenea, trenurile vor circula cu viteze mult reduse, în cursul zilei, când se aşteaptă ca temperatura la nivelul solului să depăşească 50 de grade Celsius.

Amintim că valul de căldură va persista, astăzi, şi în alte 16 judeţe din sudul, centrul şi nord-estul ţării, unde rămâne în vigoare un cod portocaliu de temperaturi ridicate.

Medicii recomandă hidratare intensă în această perioadă, consumul de fructe şi legume şi evitarea alcoolului.

Îmbrăcămintea lejeră şi deschisă la culoare este bine venită, iar aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât diferenţa de temperatură faţă de exterior să nu depăşească 5-6 grade.


Etichete cod rosu caniculatemperaturi marimeteorologi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live