Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

23 Iunie 2012
Vizualizari: 1860
Comentează add

Potrivit meteorologilor, până duminică seară, majoritatea regiunilor ţării se află sub incidenţa unei atenţionări cod galben de averse şi vijelii. În sudul şi sud-estul ţării, vremea se va menţine caniculară.

Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii

ioana-dogaru

Foto: Arhivă.

Majoritatea regiunilor ţării se află, în intervalul sâmbătă, ora 11.00 - duminică, ora 22.00, sub cod galben de averse cu caracter torenţial, însoţite de grindină şi intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei şi în zonele montane, se precizează în atenţionare.

Potrivit meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 50 de litri pe metru pătrat.

În sudul şi sud-estul ţării, vremea se va menţine caniculară, cu temperaturi maxime de 35-36 grade şi depăşirea pragului critic de 80 al indicelui de confort termic (ITU), iar manifestări asociate instabilităţii vor apărea spre orele serii de sâmbătă.


Restricţii de viteză impuse de căldură

Căldura creează probleme traficului feroviar. La nivelul şinelor temperatura ajunge la 55 de grade, motiv pentru care au fost impuse restricţii de viteză; astfel că sunt aşteptate întârzieri de zeci de minute.

De la CFR Infrastructură, Oana Brânzan spune că la sosire în Gara de Nord doar două trenuri au întârizeri de zece minute.

"Trebuie totuşi menţionat că în perioada caniculară se introduc restricţii de viteză de 20 - 30 de km la oră, mai puţin decât viteza normală. Există posibilitatea ca întârzieri mai mari, de 40 - 50 de minute, să fie înregsitrate la trenurile care tranzitează sau realizează legăturile cu zonele afectate de codul portocaliu, ceea ce înseamnă partea de nord-est, nord-vest a ţării, jumătatea de sud-est şi sud-vest a ţării", a declarat Oana Brânzan.. 

Pe de altă parte, maşinile mai mari de şapte tone şi jumătate nu au voie să circule, între orele 11:00 şi 20:00, pe drumurile din judeţele aflate sub codul portocaliu de caniculă.

Există însă şi câteva excepţii, cum ar fi cazurile de forţă majoră, transportul de persoane şi de alimente perisabile.

Măsura luată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale îi nemulţumeşte pe transportatori, care afirmă că decizia ar fi trebuit anunţată mai devreme pentru a-şi putea limita pierderile.


Etichete meteorologicod galbencaniculăvijeliefurtună

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live