Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: JURNAL MILITAR Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

3 Februarie 2016
Vizualizari: 1208
Comentează add

Ţările membre ale coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic, reunite ieri, la Roma, şi-au reafirmat hotărârea de a înfrânge această organizaţie.

Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic s-a reunit la Roma

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

 Federica Mogherini şi John Kerry (centru),  Paolo Gentiloni (dreapta). Foto: twitter.com.

Ţările membre ale coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic, reunite ieri, la Roma, şi-au reafirmat hotărârea de a înfrânge această organizaţie.

Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de întărirea prezenţei jihadiştilor în Libia, dar au precizat că în acest stadiu nu se pune problema lansării aici a unei intervenţii militare, prioritară fiind formarea unui guvern de uniune naţională.

La întâlnirea de la Roma a participat şi secretarul de stat american, John Kerry.

Pe fondul preocupărilor că s-ar putea ca un al treilea front de luptă să se deschidă în curând în Libia, reprezentanţi ai 23 de ţări, care participă sub conducerea SUA la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, s-au întâlnit la Roma pentru a trece în revistă progresele din Siria şi Irak.

"S-au făcut paşi importanţi pe teren după summitul de la Paris, dar nu este nevoie de triumfalism în Irak, ci în continuare de o implicare militară. În Siria trebuie să oprim principala tragedie umanitară pe care am avut-o de decenii" - a spus şeful diplomaţiei de la Roma, Paolo Gentiloni, la finalul lucrărilor celei de-a treia reuniuni a coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic.

De partea cealaltă, secretarul american John Kerry a subliniat că Italia se află printre ţările cele mai active în lupta împotriva ISIS.

"Vom încerca să distrugem ISIS în orice colţ" - a adăugat Kerry, precizând că războiul va fi unul lung, mai lung decât acele războaie între state.

"Criza siriană se înrăutăţeşte pe zi ce trece" - a mai adăugat secretarul american, reamintind activitatea de antrenament a forţelor irakiene.

Kerry a mai spus că 13,5 milioane de sirieni au nevoie de asistenţă umanitară, iar 6 milioane dintre aceştia sunt copii.

"Assad să adopte măsuri imediate pentru a înceta asediul oraşului unde sirienii mor de foame. Este nevoie de o ulterioară susţinere financiară pentru Irak. Trebuie să colaborăm cu guvernul irakian pentru a fi siguri că zonele eliberate vor rămâne libere, că electricitatea va fi din nou frunizată şi că va exista apă potabilă şi se va reveni la normalitate", a precizat şeful diplomaţiei americane.

La reuniunea de la Roma s-a discutat şi despre modul în care comunitatea internaţională ar putea să susţină în continuare eforturile libiene pentru a avansa cu un guvern de uniune naţională şi s-a făcut apel la cele două administraţii rivale din Libia să se pună de acord în legătură cu o listă comună de miniştri înainte de votul din parlament din 8 februarie. 


Etichete summit la Romacoaliţia internaţională împotriva ISISjihadiştiLibiaşeful diplomaţiei de la RomaPaolo Gentilonisecretarul de stat american John KerrySiria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live