Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

15 Septembrie 2016
Vizualizari: 942
Comentează add

CNCD a decis să amendeze cu 15 mii de lei o firmă din România care a concediat o angajată după ce aceasta a devenit mamă.

CNCD: Firmă amendată după ce a concediat o angajată care a devenit mamă

cristina-dumitrescu

Foto: Arhivă.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis să amendeze cu 15 mii de lei o firmă din România care a concediat o angajată după ce aceasta a devenit mamă.

Membrii CNCD au decis unanim că marginalizarea şi desfacerea contractului de muncă a unei persoane pe criteriul maternităţii, reprezintă discriminare, victimizare şi încălcarea dreptului la demnitate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Despre celelalte decizii luate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în cea mai recentă şedinţă puteți citi aici.

Comunicat de presa referitor la hotararea adoptata de Colegiul director al CNCD in sedinta din data de 14.09.2016

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 14.09.2016, a adoptat urmatoarele hotarari:

1. Marginalizarea si desfacerea contractului de munca a unei persoane, care anterior a sesizat CNCD pe criteriul maternitatii, reprezinta discriminare, victimizare si incalcarea dreptului la demnitate in conformitate cu art. 2, alin 1, art. 2 , alin. 7, art 7, lit. a) si art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Colegiul director al CNCD a stabilit ca si sanctiune o amenda contraventionala in cuantum de 15.000 de lei si obligarea societatii comerciale la publicarea rezumatului hotararii in presa. Vot:

in unanimitate a celor prezenti (9 voturi).

2. Stabilirea unor sume diferite pentru acordarea de servicii sociale persoanelor cu dizabilitati dupa cum urmeaza:

- 1617 lei/luna/persoana cu dizabilitate daca serviciul se ofera de catre o institutie de stat, respectiv;

- 175 lei/luna/persoana cu dizabilitate daca serviciul se ofera de catre organizatie nonguvernamentala reprezinta discriminare si incalca dreptul de a primi prestari de servicii sociale in conditii de egalitate, la demnitate a beneficiarilor in conformitate cu art. 2, alin 1, art. 2 , alin. 4 si art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Colegiul director a retinut urmatoarele aspecte:

- standardele de calitate sunt identice, stabilite si controlate de autoritatile statului,

- organizatiile nonguvernamentale sunt persoane juridice non-profit,

- serviciile oferite de stat nu au o acoperire teritoriala si diversificata in momentul de fata, statul este responsabil pentru acordarea, respectiv finantarea serviciilor sociale.

Colegiul director al CNCD a stabilit ca si sanctiune o amenda contraventionala in cuantum de 7.000 lei pentru Guvernul Romaniei si amenda contraventionala in cuantum de 7.000 lei pentru Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (9 voturi).

3. Interdictia de a informa angajatii cu privire la formarea unui nou sindicat in cadrul unei societati comerciale reprezinta discriminare in conformitate cu art. 2, alin 1, art. 2 , alin. 4, alin. 5 art 7, lit.f) din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Colegiul director al CNCD a stabilit ca si sanctiune o amenda contraventionala in cuantum de 5.000 de lei obligarea societatii comerciale la publicarea rezumatului hotararii in presa.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (9 voturi).

4. Refuzul primarului de a acorda unele drepturi sociale pentru o angajata pe criterii politice reprezinta discriminare si hartuire in conformitate cu art. 2, alin 1, art. 2 , alin. 5 si art. 7, lit. c din O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Colegiul director al CNCD a stabilit ca si sanctiune o amenda contraventionala in cuantum de 7.000 de lei. Mentionam faptul ca amenda se aplica primarului, persoana fizica si nu institutiei Primariei.

Vot: in unanimitate a celor prezenti (9 voturi).

Hotararile motivate vor fi comunicate partilor, in termen legal, si sunt supuse caii de atac la instanta de contencios administrativ.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii

14.09.2016

Bucuresti


Etichete cncdsanctiunidiscriminareamendafirma concediat angajata devenita mamavictimizaredemnitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live