Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

19 August 2021
Vizualizari: 1266
Comentează add

Talibanii au deschis focul pentru a dispersa protestatari din orașul Asadabad.

Civili uciși în Afganistan

catalin-gombos

    Foto: AFP / Afganistan

Mai mulţi civili au fost uciși azi în Afganistan, când talibanii au deschis focul împotriva unor protestatari pentru a doua zi la rând.
 
Între timp, continuă eforturile de evacuare a cetățenilor străini și a unor civili afgani, însă accesul la aeroport este îngreunat.
 
Talibanii au deschis focul pentru a dispersa protestatari din orașul Asadabad, dar nu se știe până la această oră dacă victimele au fost ucise de gloanțe sau în busculada care a urmat.
 
Protestul a avut loc la doar o zi după un altul similar din Jalalabad, în care trei persoane și-au pierdut viața.
 
În ambele cazuri, oamenii au ieșit în stradă nemulțumiţi ca talibanii vor să înlocuiască drapelul național afgan cu steagul mișcării pe care, pe un fundal alb, este inscripționată Şahada, mărturia de credință a musulmanilor.
 
Violențele ridică noi semne de întrebare cu privire la promisiunile făcute de talibani că de data aceasta regimul lor va fi mai tolerant decât atunci când s-au aflat la putere prima oară, la sfârșitul anilor '90.
 
Între timp, la Kabul continuă evacuarea cetățenilor străini și a unor afgani, însă procesul este îngreunat de faptul că unele persoane sunt izolate în oraș și nu pot ajunge la aeroport.
 
Oficiali NATO și ai talibanilor au anunțat că 12 persoane și-au pierdut viața începând de sâmbătă lângă aeroportul din Kabul și în incinta acestuia.
 
Cei 12 au fost uciși prin împușcare sau în busculade, iar talibanii le-au transmis afganilor, care încă încearcă să intre în aeroport, să revină la locuințe dacă nu au toate actele necesare.
 
Au continuat să apară și noi reacții la situația din Afganistan, catalogată drept o catastrofă de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a anunțat în Parlamentul European că s-a reușit evacuarea a 100 de angajați UE și 400 de afgani care lucrau cu aceștia.
 
Pe de altă parte, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că soarta Afganistanului duce la percepția că Occidentul este slab, iar islamiștii văd retragerea aliaților ca pe o victorie care va inspira noi teroriști.

Etichete afganistantalibanicivili ucisi(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live