Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

23 Mai 2012
Vizualizari: 1638
Comentează add

România este reprezentată la Consiliul European de la Bruxelles de preşedinte, la fel ca Cipru, Franţa şi Lituania. Celelalte state membre şi-au trimis la această reuniune premierii sau cancelarii.

Cine trebuie să reprezinte România la Bruxelles

Premierul Victor Ponta (stânga) şi preşedintele Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

La Consiliul European informal, care se desfăşoară miercuri, la Bruxelles, România este reprezentată de preşedinte, la fel ca Cipru, Franţa şi Lituania.

Celelalte state membre şi-au trimis la reuniune premierii sau cancelarii.

Preşedinte sau premier - cine ar trebui să ne reprezinte la reuniuni de o asemenea anvergură?

La Bucureşti, atât premierul, cât şi preşedintele îşi revendică reprezentarea României.

Premier sau preşedinte, oficialul care reprezintă ţara la Consiliul European trebuie să ţină cont de interesele naţionale.

Este o opinie unanimă, dar care nu rezolvă dilema.

Şi cum există un singur loc rezervat pentru fiecare ţară, România trebuie să aleagă.

Ziaristul Radu Călin Cristea, de la ziarul Adevărul, este de părere că nu ar fi deloc de preferat să se ajungă la o decizie a Parlamentului care ar avea încărcătură politică şi că varianta ideală ar trebui să fie rezultatul negocierii dintre premier şi preşedinte.

"Să ţină, astfel, cont de faptul că e vorba de o coabitare între două forţe politice care împărtăşesc viziuni diferite, dar care sunt constrânse să colaboreze atunci când e vorba de interesele naţionale.

"Aş face doar o exemplificare: primul ministru Victor Ponta a afirmat că subscrie la poziţia pe care o are şeful statului în ceea ce priveşte trupele României dislocate în Afganistan. Deci, este un mod de a sugera că în anumite chestiuni care ţin de prerogativele constituţionale, care ţin, de pildă, de calitatea de şef al CSAT-ului a preşedintelui Băsescu, acesta poate fi îndrituit să reprezinte ţara", a declarat Radu Călin Cristea.  

Acesta sugerează ca fiecare să se ocupe de domeniul său; în consecinţă, că ar fi mai potrivit să meargă Victor Ponta la Consiliul European dominat de chestiunile economice.

Preşedintele nu a luat "nicio poziţie oficială vizavi de acest subiect"

Jurnalistul Cristian Câmpeanu, de la "România liberă", este de părere că Traian Băsescu ar trebui să meargă la Bruxelles, deoarece, potrivit Constituţiei, reprezentantul statului român este preşedintele şi acesta încheie tratatele internaţionale.

El se întreabă care sunt, de fapt, motivele premierului de a participa la Consiliul European. 

"Preşedintele este cel care numeşte primul ministru; deci nu este o acţiune neutră numirea primului ministru - am văzut lucrul acesta în ultimii ani -, pe de-o parte, iar pe de altă parte, preşedintele prezidează CSAT, din care fac parte şi ministrul de finanţe şi ministrul economiei, pentru că evoluţia economică are consecinţe asupra siguranţei statului român. Politica economică a unui stat nu poate fi doar atributul guvernului", spune Cristian Câmpeanu. 

"Problema mea este ce anume nu doreşte domnul Ponta să-şi asume din deciziile care vor fi convenite la Bruxelles. Ştim că acest guvern, deocamdată, este un susţinător mai puţin entuziast, dacă nu un adversar declarat al pactului fiscal şi a constrângerilor bugetare care decurg de acolo. Dar ar trebui să ne spună foarte clar dacă au de gând să denunţe pactul fiscal şi să scoată România alături de Cehia, de exemplu, sau nu vor s-o facă", a mai spus Cristian Câmpeanu.  

Acesta a mai spus că "lucrurile sunt profunde", pentru că de angajamentele pe care le va lua reprezentantul României la Bruxelles va depinde politica guvernamentală pentru mulţi ani de aici înainte, indiferent cine va fi la putere.  

Referitor la maniera în care unii politicieni şi mass-media abordează subiectul legat de nivelul de reprezentare a României la Consiliul European, Administraţia Prezidenţială vine, printr-un comunicat cu o precizare.

"Până în prezent, preşedintele României, Traian Băsescu, nu a luat nicio poziţie oficială vizavi de acest subiect. Prin urmare, este absolut neîntemeiată orice abordare care face referire la existenţa unui conflict între şeful statului şi oricare alte persoane privind reprezentarea României la Consiliul European", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.


Etichete BruxellesTraian BăsescureuniuneVictor Pontareprezentare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live