Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Vineri, 14 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1206
Comentează add

Occidentul se declară şocat de aceste violenţe, în timp ce Rusia denunţă ingerinţe externe.

Cinci persoane ucise în urma protestelor violente de la Kiev

radiojurnal

Violenţe la Kiev. Sursa: Captură Youtube.com

Situaţie deosebit de tensionată la Kiev, unde miercuri au avut loc cele mai violente confruntări între poliţie şi manifestanţi din cele peste două luni de proteste pro-europene.

Pentru prima dată s-au înregistrat morţi în rândul protestatarilor, iar liderii opoziţiei au promis pentru joi o ripostă puternică dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu le va satisface revendicările.

Occidentul se declară şocat de aceste violenţe, în timp ce Rusia denunţă ingerinţe externe.

Au fost sub -10 grade ieri la Kiev. Televiziunile locale şi internaţionale au transmis scene de coşmar din centrul oraşului, cu lupte violente şi incendii la care au participat mii de oameni.

Trupele speciale au atacat în mai multe rânduri protestatarii din spatele baricadelor cu bastoane, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc.

Ziarişti citaţi de France Presse au notat brutalitatea cu care cei capturaţi sau izolaţi erau bătuţi; pentru prima dată, pe străzi s-a aflat şi un transportor blindat.

Uniunea Europeană s-a declarat "şocată"

De partea cealaltă, manifestanţii au atacat cu cu pietre şi cocktailuri Molotov din spatele baricadelor în flăcări.

Luptele s-au desfăşurat pe parcursul întregii zile de ieri şi au continuat în timpul nopţii. Scene asemănătoare se petrec însă de duminică, o altă zi extrem de violentă.

Sunt deja cinci morţi în rândul manifestanţilor, iar doi se pare că au fost împuşcaţi. Plus sute de răniţi, opoziţia vorbeşte de 1.700.

O întâlnire a preşedintelui Ianukovici cu liderii opoziţiei s-a încheiat ieri fără rezultat. Opoziţia a vorbit de asasinate şi a dat puterii un ultimatum de 24 de ore pentru satisfacerea revendicărilor, altfel se va trece la contraofesnsivă.

Puterea de la Kiev a avertizat în ultimele zile manifestanţii că va recurge la forţă şi chiar a elaborat o legislaţie în acest sens, socotită ca un prim semn de dictatură.

Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de intensitatea violenţelor de miercuri şi a avertizat Kievul cu posibile sancţiuni.

Statele Unite au impus deja restricţii de vize unor oficiali ucraineni.

Rusia însă denunţă ingerinţele occidentale şi critică opoziţia ucraineană.

Amintim că protestele au început în luna noiembrie, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.


Etichete UEUcrainaKievNATORusiaviolenţe. morţipoliţiecocteiluri MolotovDeputatul Ion PopescuCatherine AshtonJose Manuel BarrosoViktor Ianukovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live